Flera skadade vid covidkravaller i Rotterdam

Kaos bröt nu när hundratals personer samlades i samband med protester mot covidrestriktioner i Rotterdam i Nederländerna på fredagskvällen. Bilden är från en video. Bild: Media TV Rotterdam/AP/TT

Polis sköt varningsskott och skadade flera personer när kaos bröt ut vid covidprotester i Rotterdam på fredagskvällen. Demonstranter kastade stenar, avfyrade fyrverkerier och startade bränder i protest mot nya covidrestriktioner.

– Vi vet att minst två personer skadades, antagligen som ett resultat av varningsskotten, men vi måste utreda de exakta orsakerna närmare, säger Rotterdampolisens talesperson Patricia Wessels till nyhetsbyrån Reuters.

Det är oklart hur allvarligt skadade personerna är.

Kravallerna bröt ut sedan flera hundra personer samlats för att protestera mot den nederländska regeringens planer på nya regler som möjliggör för verksamheter att neka ovaccinerade gäster.

Tände eld på polisbil

Personerna ska ha skrikit "frihet", kastat stenar mot polisen och räddningstjänsten och satt eld på flera elsparkcyklar. I tumultet stacks också en polisbil i brand, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Förutom varningsskott använde kravallpolis även vattenkanon i försök att skingra samlingen.

– Situationen var livshotande, säger Patricia Wessels till Reuters, om kravallerna.

Lokala medier rapporterar att fotbollshuliganer ska ha varit inblandade i våldsamheter. Tiotals personer greps och sammanlagt uppges sju personer ha skadats i kaoset, däribland flera poliser. Fler gripanden väntas komma.

Rotterdams borgmästare Ahmed Aboutaleb beskriver kravallerna som en "våldsorgie".

– Polisen har känt sig tvungna att dra sina vapen i självförsvar, säger han enligt AFP.

Fler protester

Lokala myndigheter utfärdade en order om nödläge och förbjöd folk att vistas i området. Sent på fredagskvällen rapporterades lugnet ha återvänt till staden, men polisnärvaron var fortfarande hög, enligt AP.

Landet har registrerat nya dygnsrekord i antalet nya covidfall de senaste dagarna. Sedan förra lördagen råder nya restriktioner som berör restauranger, butiker och sportevenemang – men gnistan till fredagens protester var regeringens avisering av en ny lag som gör att personer som inte är vaccinerade eller haft covid kan nekas tillträde till barer och restauranger.

På lördagen väntas tusentals demonstranter samlas för nya protester i bland annat Amsterdam.

Polis sköt varningsskott mot demonstranterna. Bilden är från en video. Bild: Media TV Rotterdam via AP/TT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning