Rapporter om minst sex döda i kroatiskt skalv

Oron är stor i Kroatiens huvudstad Zagreb som under dagen skakades av ännu ett jordskalv. Bild: Filip Horvat/TT-AP

Husen skälvde och panikslagna invånare sprang ut på gatorna i flera kroatiska städer när ett kraftigt jordskalv skakade området. Det kändes ända borta i Wien och minst sex människor rapporteras ha omkommit.

Klockan 12.30 drabbades Kroatien av ett jordskalv med magnituden 6,4, rapporterar det tyska geoinstitutet GFZ.

Skalvet hade sitt centrum drygt tio kilometer under staden Petrinja, cirka femtio kilometer sydost om huvudstaden Zagreb.

– Det är panik, folk letar efter sina nära och kära, sade Darinko Dumbovic, Petrinjas borgmästare, till tv-kanalen N1 kort efter skalvet.

En tolvårig flicka dödades i Petrinja. Borgmästaren i den närbelägna staden Glina uppger samtidigt för den statliga tv-kanalen att fyra personer har omkommit där.

Räddningstjänst uppger också att tiotals människor skadats i skalvet.

Militären skickad

Kroatiens premiärminister Adrej Plenkovic säger till N1 att militären skickats till området för att hjälpa till.

– Vi kommer att vara tvungna att evakuera folk från Petrinja då det inte längre är säkert att vara där.

På videoinspelningar och bilder från Petrinja syns människor som räddas ur rasmassor, gator fyllda med bråte och hus där taken rasat in.

"Frakturer och hjärnskakningar"

Tomislav Fabijanic, chef på akutmottagningen i den intilliggande staden Sisak säger till tv-kanalen att det finns personer som skadats allvarligt, både i Sisak och i Petrinja.

– Det är frakturer och hjärnskakningar och några personer som vi behövt operera, säger han.

I huvudstaden Zagreb fick skalvet folk att söka sig ut ur byggnader och ner på gatan i skydd mot eventuella ras.

Människor gräser i rasmassorna i staden Petrinja efter att ett jordskalv drabbat staden. Skärmdump från kroatiska Röda korsets video. Bild: Lehtikuva-AFP

Skalvet kändes även i grannländerna – ända bort i österrikiska huvudstaden Wien uppges marken ha skakat. I grannlandet Slovenien stängdes det slovensk-kroatiska kärnkraftverket Krsko som en säkerhetsåtgärd.

Utsatt geografiskt läge

Skalvet äger rum endast en dag efter att Kroatiens centrala delar drabbades av ett skalv med magnituden 5,2.

Kroatiens läge längs med den så kallade adriatiska plattan, en mikrokontinentalplatta, gör landet känsligt för jordskalv.

I mars skakades Zagreb av ett jordskalv med magnituden 5,3 – då ett av de starkaste jordskalven som uppmätts i landet på årtionden. Under det skalvet skadades många byggnader svårt, däribland stadens berömda katedral vars spira bröts av.

Rättat: Tidigare stod det att Petrinja ligger norr om Zagreb, men Petrinja ligger söder om huvudstaden. Dödssiffran uppdaterad klockan 20.55.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning