Fyra döda, flera allvarligt skadade efter explosion i Paris

Brandmän i arbete utanför bageriet där explosionen inträffade. Bild: TT-AP/BENOIT TESSIER

Minst fyra personer rapporteras ha dött efter förmiddagens kraftiga explosion i ett shoppingkvarter i centrala Paris. Dödssiffran bekräftas av Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner.

Explosionen ägde rum i bageriet Hubert vid gatan rue de Trévise i den franska huvudstadens nionde arrondissement. På bilder från olycksplatsen syns hur hela byggnadens bottenvåning är urblåst och hur bråte och skadade fordon ligger utspridda på gatan utanför.

– Det var en hög explosion som hördes ända hit. Vi kände hur byggnaden skakade till, säger en anställd vid hotellet Holiday Inn Paris Opera, tre kvarter från bageriet.

Hundratals brandmän

Explosionen inträffade efter en eldsvåda i byggnaden, skriver Parispolisen på Twitter, och enligt uppgifter till flera medier misstänker man att den kan ha orsakats av en gasläcka.

Totalt har minst tjugo personer skadats, rapporterade tv-kanalen LCI tidigare i dag på sin nyhetssajt med hänvisning till polisen. Av de skadade uppgavs två personer vara i kritiskt tillstånd, medan ytterligare sju personer sades vara allvarligt skadade. Vid 14-tiden finsk tid bekräftade Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner att fyra personer dött på grund av explosionen.

Omkring tvåhundra brandmän har arbetat med att släcka branden i huset och evakuera boende ovanför bageriet, medan sjukvårdspersonal vårdat skadade på platsen.

"Glas överallt"

Ett ögonvittne som nyhetsbyrån talat med beskriver hur en omfattande eldsvåda fortsatte att härja i byggnaden efter explosionen.

– Det låg krossat glas överallt, butiksfasader var urblåsta och rutor krossade upp till tredje och fjärde våningen, säger 38-åriga David Bangura.

Bageriet ligger i ett turisttätt shoppingområde i närheten av tunnelbanestationen Grands Boulevards. Enligt de öppettider bageriet angett på Google är det stängt under helgen.

Parispolisen var sedan tidigare i högt beredskapsläge med anledning av att rörelsen Gula västarna i dag planerat protester för nionde helgen i rad.

Polisen befarar att fler explosioner kan inträffa och har därför evakuerat kvarteret och uppmanat allmänheten att hålla sig utanför avspärrningarna.

Texten har uppdaterats klockan 13.15 med fler detaljer om bland annat antalet skadade.

Texten har uppdaterats ytterligare klockan 14.15 med uppgiften om att fyra personer dött i olyckan.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39