Flera riksdagsledamöter vädjar till talmannen: Använd svenska med Sverige

Riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson (SFP). Bild: Vesa Moilanen

Flera riksdagsledamöter engagerar sig i debatten om viket språk som ska användas i formella kontakter mellan Finlands och Sveriges riksdag.

– Vi kommer att överräcka en skrivelse till talman Maria Lohela (Sannf) nästa vecka, säger SFP-riksdagsledamoten Anna-Maja Henriksson som sammankallade till ett möte om saken i riksdagen på fredagen.

Bakgrunden är talmannens beslut att använda engelska, inte svenska då Sveriges talman gästade riksdagen förra veckan.

– Vi hoppas att talmannen funderar på vilken policyn ska vara framöver vid motsvarande besök. Det är bra om frågan också lyfts upp av talmanskonferensen, säger Henriksson efter mötet där riksdagsledamöter som representerade, SDP, De gröna, Samlingspartiet, Kristdemokraterna och SFP närvarade.

Talman Maria Lohela har också fått ta emot en annan vädjan om att använda svenska med Sveriges riksdag. Initiativtagare till det brevet är SDP:s Maarit Feldt-Ranta.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46