Flera plan med evakuerade från Kabul har landat i Europa

Ett plan med evakuerade från Afghanistan landar på Charles de Gaulle-flygplatsen norr om den franska huvudstaden Paris. Bild: Francois Mori/AP/TT

Plan med evakuerade från talibanernas Afghanistan flygs nu mot Europa. I flera fall skapar de politiska dispyter.

Efter talibanernas maktövertagande i söndags har kaotiska scener utspelat sig på just flygplatsen i Kabul, som ännu uppges kontrolleras av USA. Detta eftersom många västländer evakuerar ambassadpersonal och desperata afghaner försökt komma med planen.

Sedan natten till i tisdags har dock trafiken varit igång från Kabul. Utflugna har tagits emot i Frankrike och nyligen landade det första Lufthansaplanet med 130 evakuerade i Frankfurt. Passagerarna hade flugits från Kabul till Tasjkent i Uzbekistan av det tyska flygvapnet, och därifrån fortsatt med Lufthansa.

Flera liknande evakueringar är att vänta, enligt tyska myndigheter.

Tar emot tusentals

I Storbritannien meddelar premiärminister Boris Johnson att man nu evakuerat över 2 000 afghaner och 306 britter. Utflygningarna går enligt plan, säger inrikesminister Priti Patel.

– Vi fortsätter att föra ut britter och afghaner som ingår bland våra lokalanställda, berättar Patel för public service-kanalen BBC.

Sent på tisdagen offentliggjorde London att man tänker ta emot 5 000 afghaner det närmaste året. På sikt ska 20 000 afghaner erbjudas nya hem i Storbritannien.

Situationen är dock komplex och det är oklart vilka prioriteringar som råder, både i Europa och i Afghanistan.

Ett flyg med evakuerade från Afghanistan, som transporterats via Pakistan, landar i den danska huvudstaden Köpenhamn. Bild: Martin Sylvest/AP/TT

På onsdagen landade även ett plan i Köpenhamn. Ombord fanns 14 norrmän och en person som har uppehållstillstånd i Danmark, som evakuerats från Afghanistan, enligt danska myndigheter.

Att flygplanet, som hade plats för 111 passagerare, inte tog ombord fler har lett till ilskna kommentarer från det borgerliga danska oppositionspartiet Venstre.

– Vi hörde att regeringen så sent som i går sade att danska medborgare och inte minst de många som har arbetat för Danmark ska ut först. Så jag förstår inte varför de inte var ombord på flyget, dundrar partiets utrikespolitiske talesperson Michael Aastrup Jensen.

Utrikesdepartementet förklarar saken med att hyresavtalet för evakueringsplanet höll på att löpa ut, och att man därför var tvungen att åka hem. Jesper Rungholm, pilot och chef för flygbolaget Dat som genomförde flygningen, bekräftar att så var fallet.

Han säger att det var en logistisk kamp att komma upp i luften – trots att planet lyfte från Pakistan och inte flygplatsen i Afghanistans huvudstad Kabul.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning