Anhållna efter NMR-marschen nu frisläppta – misstankar kvarstår

Omringade av polis. Största delen av de anhållna efter lördagens demonstrationer i samband med Bokmässan hör till Nordiska motståndsrörelsen. NMR startade flera kilometer från den egentliga samlingspunkten och stoppades på vägen av polis efter tumult. Bild: Henrik Brunnsgård

23 av 22 personer som anhållits misstänkta för våldsamt upplopp i samband med lördagens demonstrationer i Göteborg hör till Nordiska motståndsrörelsen, bland annat NMR:s ledare. Alla är nu släppta men fortfarande misstänkta för brott.

STOCKHOLM Polisens presstalesman Christer Fuxborg säger till nyhetsbyrån TT att 22 av de 23 anhållna på lördagen i Göteborg hörde till NMR:s demonstration. Två är medborgare i något annat nordiskt land än Sverige.

De greps vid den plats där polisen stoppade dem efter att nazistmarschen försökt avvika från den rutt som demonstranterna blivit hänvisade till, och i stället gå förbi Bokmässan. Ursprungligen hade NMR velat starta vid mässan.

På måndagseftermiddagen meddelade Åklagarmyndigheten att alla 23 har släppts, men fortfarande är misstänkta för brott.

– Det kan konstateras att det finns ett omfattande filmmaterial från händelsen i helgen som betecknas som ett våldsamt upplopp, vilket medför att vi nu har en god bild över vad som har hänt. Under dagen har det hållits ytterligare förhör med de misstänkta och min bedömning är att det nu saknas särskilda häktningsskäl då de misstänkta inte, mot bakgrund av utredningsläget, bedöms kunna påverka eller försvåra utredningen, säger förundersökningsledaren kammaråklagare Ulrika Åberg i ett pressmeddelande.

Enligt TT är en av de personer som suttit anhållen Nordiska motståndsrörelsens ledare.

NMR ska också, där de stod stilla i flera timmar, ha gett sig på åtminstone en journalist. När polisen ingrep attackerades också den.

Utredningen fortsätter nu bland annat så att polisen går igenom filmmaterial. Polisen meddelade på förhand att den bland annat använder kroppskameror.

– Det kan inte uteslutas att ytterligare personer kan komma att misstänkas för brott i samband med händelsen.

Polisen uppskattar deltagarna i nazistmarschen till under 600 personer, enligt Göteborgsposten. I olika motdemonstrationer och manifestationer i Göteborg under lördagen deltog uppskattningsvis 10 000 personer.

Nordiska motståndsrörelsen bar på plakat med bilder på publicister, poliser och politiker med texten "förbrytare". Enligt Sveriges radio har flera polisanmälningar lämnats in om det med rubriken förtal.

Åklagarmyndigheten uppger också att flera anmälningar om hets mot folkgrupp har lämnats in.

Kostnaderna för polisinsatsen uppgår enligt tidningen ETC till över motsvarande två miljoner euro. Bland annat statsminister Stefan Löfven har berömt insatsen.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning