Flera myter om hettan – det här funkar inte

Iskaffe är att föredra framom varmt kaffe i värmen – men överdriv inte heller med koffeinet. Bild: Mostphotos

Värmeböljan visar tills vidare inga tecken på att ge efter. Dessutom är många sätt att svalka sig i hettan inte särskilt smarta, varken för klimatet eller för dig själv.

Prognoserna visar att värmeböljan ska fortsätta i Finland ännu i fyra veckor. Det finns många risker med att bli för varm. Trötthet, vätskebrist, huvudvärk och yrsel är bara några av symtomen. I värsta fall kan överhettning leda till dödsfall, något som tragiskt nog redan drabbat ett antal finländare.

Enligt överläkare, docent Raimo O. Salonen vid enheten för miljö och hälsa vid THL finns det bättre och sämre sätt att svalka sig på.

Enligt vissa rön kan varmt kaffe, varma duschar och exempelvis kryddstark mat ha en omvänd effekt på kroppen och kyla ner den. Enligt Salonen finns det ändå ingen forskning som stöder det påståendet.

– Moderation är det bästa.

Att äta regelbundna men små måltider är bäst. Frukt och soppa innehåller mycket vätska. Att få i sig tillräckligt med salt är viktigt när man dricker mycket vatten, men att överdriva med saltet kan få dåliga följder såsom höjt blodtryck.

Är det sant att människor blir mer lättretliga när det är varmt?

– Nej, det finns ingen forskning om det. Det beror på individen. Är man en semesterfirare som tar det lugnt och solar och är i skuggan emellanåt är man säkert ganska nöjd i hettan. Är man däremot en åldring om lider av en hjärtsjukdom så kan det försämra måendet.

Många införskaffar luftkonditionering för att kyla ner lägenheten. Men anordningarna är varken billiga eller klimatvänliga. Man kan alltid dra nytta av allmänna utrymmen som shoppingcenter när det är varmt. I den egna bostaden kan det ändå vara bra att ha en fläkt.

– En vanlig fläkt går bra att använda i sin bostad i stället för luftkonditionering – så länge temperaturen inte överstiger 35 grader. Då hjälper den inte längre.

I värmeböljan kan luftvärmepumparna och inomhusluftsventilationen ge upp på grund av den högintensiva påfrestningen. Särskilt mot augusti, när luften blir fuktigare, kan många få problem med luftanordningarna.

I stället för dyra anordningar anser vissa att man kan ställa en hink med iskallt vatten i lägenheten. När vattnet avdunstar så kyls luften ner.

– Jag tror inte att det är effektivt, säger överläkare Salonen.

Hur är det med kallduschar – hjälper de?

– Jag skulle rekommendera att duscha en längre tid i en temperatur som känns lite kylig men lämplig för dig själv. Vatten tar bort den värsta hettan från huden, så en dusch behöver inte vara iskall för att ge svalka.

Har du däremot förhöjd kroppstemperatur, som kan hända i allvarlig värmeutmattning; då är det bra att ta en kalldusch. Om du förstås inte är för svag och behöver akut sjukhusvård. Salonen skulle inte i första hand rekommendera att bara skölja fötter och handleder med kallt vatten.

– Det ger inte någon effektiv hjälp. Då är det bäst att spola hela kroppen för att bli nedkyld så snabbt som möjligt.

En person som har alldeles för varmt gör bäst i att dricka kallt vatten, saft, mjölk eller annan lämplig vätska som inte innehåller alkohol.

Det är också många som har svårt att sova i en varm bostad. En del tipsar om att placera kudden i kylskåpet för att kyla ner den innan man ska lägga sig. Det hjälper ändå bara en kort stund innan den värms upp, enligt Salonen.

– Något som hjälper längre om man har svårt att somna är att sova med ett nytvättat, kallt och fuktigt påslakan.

Borde man vara försiktig med sin el- och vattenanvändning nu i värmen?

– Vattennivån är låg i hela landet just nu, men situationen är värst i Västra Finland, säger hydrolog Johanna Korhonen vid Finlands miljöcentral.

Vissa vattenverk har uppmanat invånarna att vara återhållsamma med vattenanvändningen samt att använda disk- och tvättmaskiner på natten för att jämna ut påfrestningen på vattenförsörjningsnätet. Rekommendationerna är ändå inget som påverkar alla.

Överläkare Salonen påpekar också att det används mindre energi till uppvärmning och belysning både inom industrin och i bostäder och kontor sommartid. Dessutom produceras mer grön el på somrarna.

Hur hanterar du värmen? Skriv dina bästa tips i kommentarsfältet nedan!

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning