Flera länder tror på vaccineringsstart i år

Ett center för snabbtester vid flygplatsen i München, tidigare i november. Bild: Matthias Schrader/AP/TT

Tyskland, USA och Storbritannien drar upp planer för vaccineringsstart redan nästa månad. FN:s barnorgan Unicef håller samtidigt på med ett jätteprojekt för att skeppa ut vaccinet till fattiga länder.

I USA hoppas man på att vaccinera 20–30 miljoner människor per månad, med start någon gång kring 11–12 december, om allt går enligt planerna.

Liknande tidsplan ritas upp i Tyskland, uppger hälsominister Jens Spahn.

– Det finns anledning att vara optimistisk över att det kommer att finnas ett godkännande för ett vaccin i Europa i år. Och då kan vi starta direkt, säger han till Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Han har bett delstaterna att ha sina vaccinationscenter redo i mitten av december, och räknar med att de 300 miljoner doser av covid-19-vaccinet som landet säkrat ska räcka och bli över.

Storbritannien hoppas på vaccin i december

I Storbritannien förväntas man godkänna Pfizers variant av vaccinet redan i slutet av veckan. Därefter kan äldre och vårdpersonal börja vaccineras i december, följt av övriga vuxna i januari, enligt The Telegraph. I april kan alla vuxna i landet vara vaccinerade, enligt utkastet till vaccinationsprogrammet.

– Den stora utrullningen av vaccinprogrammet kommer i januari, februari, mars. Efter påsk någon gång hoppas vi att saker kommer att kunna börja återgå till det normala, säger hälsominister Matt Hancock till BBC.

Hancock kallar Astra Zenecas och University of Oxfords besked att vaccinkandidaten AZD1222 vid en doseringsmetod når en 90-procentig effektivitet mot covid-19 för fantastiska nyheter.

– Vi har beställt 100 miljoner doser och om allt går som det ska så kommer huvuddelen att rullas ut nästa år, säger han till Sky News.

Premiärminister Boris Johnson är också glad men skriver på Twitter att vaccinet måste genomgå ytterligare kontroller.

Separat har FN-organet Unicef skissat på planer för att skeppa ut covidvaccin även till utvecklingsländer. Unicef och Världshälsoorganisationen (WHO) samarbetar med 350 flygbolag och fraktbolag för att leverera närmare två miljarder doser och sprutor till länder som Burundi, Afghanistan och Jemen nästa år.

"Det här ovärderliga samarbetet kommer att leda långt för att säkerställa att tillräckligt med transportkapacitet är på plats för den här historiska mastodontoperationen", säger Etleva Kadilli, chef för Unicefs leveransorganisation, i ett uttalande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning