Flera lag i FM-serien då Atlas gör comeback – färre i ligan då HC HIK försvinner

Anna Vinogradovas HIFK och Mia Åstrands Dicken är som vanligt favoriter inför nästa handbollsäsong. Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Det blir sju lag i damernas FM-serie medan nio lag gör upp om guldet i herrligan då handbollssäsongen kör i gång i höst.

Handbollförbundet beviljade licenser för sju FM-serielag och nio handbollsligalag för säsongen 2019–20.

HIFK tog hem segern i damernas FM-serie efter att ha slagit Dicken med 3–2 i matcher i en dramatisk finalserie. Också Dickens herrlag fick se sig slaget i den femte finalen då Cocks tog hem sitt sjunde mästerskap i följd.

Nästa säsong bjuder på några nyheter både för damerna och för herrarna.

Vandalaget Atlas gör comeback i FM-serien efter en paus ett år. Atlas beslöt att ge upp sin plats efter att laget slutat åtta våren 2018 och många av nyckelspelarna valt att byta klubb. I och med att Atlas återvänder till FM-serien kommer antalet lag att öka från sex till sju.

Medan damlagen blir fler kommer herrarnas liga att spelas med färre lag än den här säsongen.

Hangölaget HC HIK gav upp sin plats i ligan efter att ha förlorat samtliga matcher under sina två år i handbollens finrum. Ingen klubb ersätter HIK utan ligan kommer att spelas med nio lag i stället för tio.

Handbollförbundets styrelse har också sett om seriesystemet. Då lagen tidigare säsonger tagit med sig poängen från inbördesmatcherna till både övre och nedre slutserien kommer ettan från och med nästa säsong i stället att få 3 poäng, tvåan 2 poäng, trean 1 poäng och fyran 0 poäng. På det sättet kommer matcherna i slutserierna att få större betydelse och mängden obetydliga matcher minska.

I damernas FM-serie möter alla lag varandra två gånger i grundserien och efter det går de fyra främsta lagen till övre slutserien medan de tre sämsta spelar i nedre slutserien. Lagen möts på nytt två gånger i respektive slutserier. Efter det spelar de två sämsta lagen i övre slutserien kvartsfinaler mot de två bästa lagen i nedre slutserien medan de två främsta lagen i övre slutserien avancerar direkt till semifinal.

I herrarnas liga används samma spelsystem som i damernas serie med undantaget att den nedre slutserien spelas med fyra lag.

Nästa säsong kommer det varken att spelas kvalmatcher i dam- eller herrserien. Förbundet bestämmer efter säsongen vilka lag som har rätt att ansöka om licens för säsongen 2020–21.

FM-serien (damer):

Atlas, BK-46, Dicken, GrIFK, HIFK, KyIF, Sjundeå IF.

Handbollsligan (herrar):

Atlas, BK-46, Cocks, Dicken, GrIFK, HIFK, Pargas IF, Sjundeå IF, ÅIFK.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning