Flera gripna efter flygkraschen i Iran

Irans president Hassan Rohani. Bild: Irans presidentstab/AP-Lehtikuva

Irans regering ska ta sitt ansvar för att 176 människor omkom när ett ukrainskt plan sköts ned utanför Teheran i förra veckan, säger landets president Hassan Rohani. Han upprepar sitt löfte om att de som är skyldiga till händelsen ska straffas. Flera personer har gripits för sin inblandning.

Det var ett oförlåtligt fel som låg bakom nedskjutningen av planet enligt Rohani, som i ett tv-sänt tal lovar att händelsen ska utredas noggrant. Han säger att det inte är en enskild person, utan flera, som kommer att utredas för händelsen.

– Att den iranska militären erkänt sitt misstag är ett bra första steg. Vi bör försäkra människor om att det inte kommer att hända igen, säger presidenten.

Flera personer har gripits efter "omfattande utredningar", uppger Gholamhossein Esmaili, talesperson vid Irans justitiedepartement, utan att ge närmare detaljer.

– Rättsväsendet måste bilda en specialdomstol med högt uppsatta domare och tiotals experter. Hela världen kommer att titta på, säger Rohani.

Omvärldens press på Iran har varit stark efter händelsen, och krav på en omfattande och transparent utredning har upprepats från många håll.

Hanterar spänningar

Några timmar före Rohanis tal hade Kanadas premiärminister Justin Trudeau sagt att flygkraschen, där 57 kanadensare omkom, delvis berodde på USA.

– Om det inte fanns några spänningar, om de inte nyligen hade trappats upp i regionen, så skulle dessa kanadensare vara hemma med sina familjer nu.

Trudeaus uttalanden gjordes i en intervju med det kanadensiska tv-bolaget Global television.

Alla de 176 personer som befann sig på planet från ukrainska UIA omkom då planet sköts ned efter att ha lyft från Teheran i onsdags morse. 57 av dem var kanadensiska medborgare.

"Tragiskt misstag"

Kritik mot det sätt som Irans styre har hanterat flygkraschen har bland annat framförts under demonstrationer i Teheran, som bitvis har beskrivits som kaotiska.

Gholamhossein Esmaili uppger att rättsväsendet har tolerans när det gäller fredliga protester, men att runt 30 personer har gripits under demonstrationerna.

Iran har tidigare förklarat nedskjutningen som ett tragiskt misstag, som kom några timmar efter det att landet hade avfyrat robotar mot irakiska militärbaser som används av amerikanska soldater. Eldgivningen utgjorde en del av svaret på att USA dödat den iranske toppmilitären Qassem Soleimani.

Trudeau säger att han gärna hade velat ha en varning i förväg från USA om drönarattacken mot Soleimani.

Kanada har, precis som de andra länderna vars medborgare omkommit i händelsen, varit tydliga med att de förväntar sig fullt samarbete från Irans sida när det gäller utredningen av kraschen, där 17 personer hemmahörande i Sverige omkom.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning