Flera greps då 50 000 demonstrerade i Moskva

Demonstrant grips på Pusjkinskajatorget i Moskva. Bild: Alexander Nemenov

Trots tidigare massgripanden blev uppslutningen stor till lördagens regimkritiska protester i Moskva. Närmare 50 000 deltog. Efteråt greps flera personer när demonstranter rörde sig mot presidentkansliet.

På lördagseftermiddagen samlades tusentals demonstranter återigen i Moskva – enligt en uppskattning från organisationen White Counter slöt 49 900 upp. Enligt polisen var antalet runt 20 000.

Efter protestmötet rörde sig en grupp på 500 personer mot presidentämbetets administrativa byggnad, som omringats av kravallpolis, rapporterar Reuters. Där ska ett antal personer ha gripits.

Den oberoende organisationen OVD, som kartlägger gripanden vid demonstrationer, rapporterar att tio personer har frihetsberövats i Moskva. Även i andra städer ordnades protester och sammanlagt har 72 personer gripits. I S:t Petersburg ska 55 demonstranter ha förts bort av polisen.

"Verkligt stöd"

Bland paraplyer i ett regnigt Moskva syntes skyltar med budskap som "ge oss rätten att rösta" och "ni har ljugit tillräckligt för oss", samt fotografier på gripna aktivister och oppositionella. Ett stort antal poliser i kravallmundering bevakade avspärrningarna i staden.

Demonstranterna samlades framför en scen från vilken artister uppträdde och företrädare för oppositionen talade. En av dem var Valerija Gudkova, vars man – oppositionspolitikern Dmitrij Gudkov – avtjänar ett 30 dagar långt fängelsestraff.

– Vi har verkligt stöd från folket och de har bara kriminella i sina valkommissioner, sade Gudkova från scenen och syftade på kommissionens beslut för över två veckor sedan att inte tillåta några oppositionella kandidater i nästa månads lokalval i Moskva.

Tusentals gripna

Över 2 000 regimkritiska demonstranter har gripits sedan protesterna inleddes – flera av dem avsåg att ställa upp i valet.

Några demonstranter, däribland flera universitetsstudenter, utreds av polis och riskerar långa fängelsestraff för "störande av ordning". Minst 15 demonstranter som skadats av polis i samband med protester har i sin tur anmält polisen, skriver ryska The Moscow Times.

Redan innan lördagens demonstrationer inletts kom uppgifter om att aktivisten och juristen Ljubov Sobol gripits. I en video på Twitter syns hur polis tar sig in på hennes kontor. Sobol, som nekats att ställa upp i höstens lokalval, greps även tillfälligt i samband med förra veckans protester.

Fick tillstånd

Lördagens demonstration har till skillnad från tidigare protester fått tillstånd från myndigheterna, vilket borgade för en betydligt fredligare tillställning. Samtidigt har den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj uppmanat demonstranter att fortsätta protestera fredligt även efter det att tillståndet löpt ut.

Den 14 juli 2019 nekade Moskvas valkommission flera oppositionella, oberoende kandidater att delta i stadens borgmästarval den 8 september. Till skillnad från de flesta Kremlvänliga politiker så måste oppositionella samla ihop runt 5 000 underskrifter för att få kandidera.

Valkommissionens motivering till att diskvalificera de oppositionella kandidaterna är att en för hög andel av underskrifterna varit "ogiltiga".

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning