Flera fall av diskriminering vid rekryteringsprocess?

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Nyhetsbyrån STT har kommit fram med nya uppgifter i det misstänkta fallet av könsdiskriminering vid anställningen av chefredaktör för Aamulehti.

Enligt STT fick även andra sökande frågor om var deras familjer har tänkt bo ifall de får jobbet. Det var Suomen Kuvalehti som gick ut med uppgiften att nuvarande kommunikationschefen vid Statsrådet, Päivi Anttikoski inte fick jobbet som Aamulehtis chefredaktör på grund av hennes familjesituation.

Under rekryteringsprocessen 2017 berättade Anttikoski att hon tänkte flytta på egen hand till Tammerfors och att hennes familj skulle stanna kvar i Helsingfors om hon får jobbet.

Det här arrangemanget dög inte för Alma Medias vd Kai Telanne som enligt Anttikoski meddelade henne att "en tioåring inte ska behöva klara sig utan mamma".

Anttikoski ansåg att hon som kvinna och mor blev diskriminerad i anställningsprocessen.

Trots att Alma Media bestrider felaktigheter i anställningsprocessen har polisen inlett en förundersökning av fallet.

Nu har STT tagit fram uppgifter om att Anttikoski inte var den enda av kandidaterna som fick samma fråga.

Tuomas Niskakangas som är nyhetsproducent på Helsingin Sanomat och en person som vill förbli anonym fick samma frågor om hur de tänkt ordna familjens boende ifall de blir valda.

Det var Tarja Kohtamäki vid rekryteringsföretaget HRS Advisor som tog kontakt med kandidaterna. Hon vill inte kommentera rekryteringen med hänvisning till tystnadsplikten.

Källa: svenska.yle.fi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning