Flera européer fanns ombord på kraschade planet – svensk familj bland de omkomna

Metallbråtet på bilden ska visa delar från det plan som störtat i Iran. Bild: Mohammad Nasiri/TT-AP

Minst tio svenskar fanns bland de omkomna på det ukrainska flygplan som kraschade i Iran, enligt flygbolaget och Ukrainas utrikesminister. Det ukrainska Boeing 737-planet med över 170 personer ombord störtade strax efter att det hade lyft från Teherans internationella flygplats.

Enligt passagerarlistor fanns bland andra fyra personer – två barn och två vuxna – från en familj i Stockholmsområdet ombord på planet. Förutom de tio svenskarna fanns bland annat 82 iranier, 63 kanadensare och 11 britter ombord. Enligt Ukrainas säkerhetsråd dödades elva ukrainska medborgare i kraschen, inklusive de nio besättningsmedlemmarna.

"Jag har nåtts av beskedet att svenskar har omkommit i den fruktansvärda flygkraschen i Iran. Mina tankar går i denna svåra stund till de omkomna, deras familjer och närstående. Det är viktigt att det nu görs en ordentlig utredning om orsaken till flygkraschen", skriver Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Det finska utrikesministeriet har inga uppgifter på att det skulle ha funnits finländska medborgare ombord. Det säger Utrikesministeriets tf chef för aktualitetskommunikation, Pekka Shemeikka.

– Vi har ingen information som tyder på det.

Orsaken oklar

Boeing 737-planet med över 170 personer ombord störtade strax efter att det hade lyft från Teherans internationella flygplats. Det hade destination Kiev i Ukraina men hade knappt hunnit lyfta från Imam Khomeini-flygplatsen innan det störtade i närheten av staden Parand.

Ingen ombord har överlevt kraschen, säger Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj i ett uttalande.

Flygbolaget Ukraine International Airlines uppger att planet var byggt 2016 och hade genomgått en säkerhetskontroll utan anmärkningar så sent som den 6 januari.

Vad som orsakat kraschen är inte känt. Representanter för flygbolaget har i uttalanden pekat på hur risken för att besättningen gjort något fel är minimal. I ett uttalande från den ukrainska ambassaden i Iran påstås istället ett motorfel ligga bakom. Uttalandet har dock tagits tillbaka med hänvisning till att det inte var officiellt och att anledningen till kraschen ännu inte är känd.

Bolaget ställer nu in alla flyg till Teheran på obestämd tid och ska göra en grundlig utredning av orsaken till kraschen, som inbegriper flygbolaget, flygplanstillverkaren samt ukrainska och iranska myndigheter.

Flera flygbolag, bland dem Finnair, Air France, KLM, Lufthansa, Quantas och Japan Airlines ställer in sina flygningar över iranskt och irakiskt luftrum.

Den europeiska flygsäkerhetskontrollen Eurocontrol utvärderar läget för tillfället. Vid lunchtid rapporterades att färdskrivarna, de så kallade svarta lådorna, hittats.

Flygplanstillverkaren Boeing skriver på sin hemsida att de "är medvetna om medierapporteringen från Iran och samlar mer information".

Försenat plan

Hjälporganisationen Röda halvmånen, soldater och räddningspersonal larmades till olycksplatsen.

– Efter klockan 06 morse informerades vi om att ett passagerarplan kraschat i närheten av Shahriar, säger Shahin Fahti, chef för Röda halvmånens sök- och räddningsenhet.

– Alla operativa team skickades till platsen. Tyvärr har vi inte hittat någon vid liv, säger han i statlig tv.

Enligt Al-Jazeera skulle planet ha lyft klockan 5.15, lokal tid, men avgången sköts upp en timme.

Det nu kraschade planet var av typen 737-800 Next Generation. Plantypen 737-MAX, som har flygförbud efter två uppmärksammade olyckor, är en senare generation.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning