Flera EU-länder återupptar Astra Zeneca-vaccinering

Frankrikes premiärminister Jean Castex får en spruta med Astravaccinet på fredag, enligt medieuppgifter. Bild: Christophe Ena/AP-TT

Italien, Lettland och Litauen återupptar vaccinering med Astra Zenecas vaccin. Frankrikes premiärminister Jean Castex öppnar också för vaccinering, då han själv enligt uppgift ska få en spruta med Astravaccin på fredag.

Uppgiften om vaccineringen av den franska premiärministern kom från tv-bolaget BFM.

– Vi befinner oss i en tredje pandemivåg på grund av varianterna av coronaviruset, sade Castex och varnade för att fler unga människor tas in på intensivvårdsavdelningar nu än tidigare.

Castex utspel kom i anknytning till att flera EU-länder meddelade att man återupptar vaccinering, efter att EU:s läkemedelsmyndighet gett sitt klartecken till Astra Zenecas vaccin.

Italiens premiärminister Mario Draghi meddelade att vaccinering återupptas redan på fredag. Hälsoministrarna i de båda baltiska länderna Lettland och Litauen kom med liknande besked i frågan som har splittrat många EU-länder.

Italiens premiärminister Mario Draghi meddelar att vaccinering med Astra Zenecas vaccin ska återupptas. Arkvbild. Bild: Guglielmo Mangiapane/AP-TT

Spanien är ytterligare ett av de länder som överväger att återuppta vaccinering med Astravaccinet. Regeringen har kallat till ett rådslag på torsdagskvällen med regionerna för att utvärdera om man ska häva det tillfälliga stoppet.

Samtidigt kom en uppmaning från de tyska förbundsländernas ledare, som haft ett möte med EU:s ledning.

De tyska politiska ledarna uppmanade EU att skynda på utvärderingen av det ryska vaccinet Sputnik V. I ett möte med EU-kommissionens Ursula von der Leyen ville bland annat Bayerns inflytelserike ledare Markus Söder från konservativa CSU att EU granskar det ryska vaccinet som enligt Söder visat sig ha "hög säkerhet".

– Vi behöver godkänna det snabbt och effektivt och inte drunkna i traditionella byråkratiska detaljer på vägen, sade Söder.

Han fick medhåll av Berlins socialdemokratiske borgmästare Michael Müller, som sade att "vi behöver alla vaccin vi kan få".

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning