Fem dödade och två skadade – dansk 37-årig man kopplas till radikala miljöer

En man har angripit flera personer i norska Kongsberg. Bild: Håkon Mosvold Larsen/TT-NTB

Mannen som har gripits för pilbågsdådet i Norge har kopplingar till radikala miljöer. Han är en dansk medborgare som har konverterat till islam. Alla fem offer kan ha dödats efter det att polisen varit i kontakt med mannen.

Texten är uppdaterad.

Bara några minuter efter det att larmet om en man beväpnade med pilbåge gick runt i Kongsbergs centrum tidigt i onsdags kväll hade polisen en första kontakt med mannen. De besköts dock med pilar varpå mannen flydde.

Det skulle ta ytterligare en halvtimme att gripa honom, sedan varningsskott avlossats.

– Utifrån det vi vet nu tycks det som om några, troligen alla, dödades efter det att polisen var i kontakt med gärningsmannen för första gången, säger polischef Ole Bredrup Sæverud på en presskonferens på torsdagsförmiddagen.

Fyra kvinnor och en man dödades. Offren är mellan 50 och 70 år. Dessutom skadades ytterligare två personer, deras tillstånd ska inte vara livshotande. En av de skadade var en civilpolis.

Den gripne är en 37-årig dansk medborgare med kopplingar till radikala miljöer.

– Polisen har tidigare varit i kontakt med mannen, bland annat har det funnits farhågor relaterade till radikalisering, säger Ole Bredrup Sæverud.

– Det handlar om en konvertit till islam.

18.13: Polisen får ett första larm om att någonting inträffat i en mataffär i Kongsberg.

18.28: Polisen går ut med en varning till allmänheten om att en man med pilbåge har observerats och har skjutit människor med pilbågen. "Allmänheten ombeds hålla sig inomhus. Polisen har inte kontroll över personen", skriver polisdistriktet Sør-øst på Twitter.

18.47: En man grips och förs till häktet i Drammen, fyra mil från Kongsberg.

19.24: Polisdistriktet Sør-øst meddelar via Twitter att mannen är gripen och att de ser händelsen som "allvarlig". De vill inte gå ut med ålder eller andra uppgifter om mannen.

Vid 20.30: Polisen bekräftar att ett antal personer har avlidit och att ytterligare flera har skadats. Sjukhus i Drammen och Oslo har gått upp i beredskap och Kongsbergs kommun har upprättat en krisstab.

21.37: Norges högsta polisledningen meddelar att de har gett tillfälliga order till all polis om att bära vapen.

22.00: Polischefen Øyvind Aas säger på en presskonferens att det är naturligt att behandla händelsen som en terrorhandling.

23.15: Øyvind Aas säger på en ny presskonferens att ytterligare en person konstaterats avliden, dödssiffran är därmed fem personer.

Ingen kontakt i år

Mannen ska dock inte ha haft någon kontakt med polisen i år.

– Vi har inte registrerat några orosmeddelanden kring honom under 2021.

Allt talar i nuläget för att gärningsmannen agerade ensam.

– Men en omfattande utredning pågår fortfarande för att säkerställa det.

Motivet till attacken är fortfarande oklart. Polisen vet inte om det handlar om ett terrordåd, utan det är något som är föremål för vidare utredning.

– Vi utreder det i nuläget som mord, säger Ole Bredrup Sæverud.

Fler vapen än pil och båge användes, men polisen vill inte gå ut med vilket eller vilka.

polischefen Øyvind Aas. Bild: Terje Pedersen/AFP-Lehtikuva

Erkänner omständigheter

Mannen har tilldelats en försvarsadvokat. Åklagare Ann Irén Svane Mathiassen säger till TV2 att han har erkänt händelseförloppet.

– Han erkänner omständigheterna. Att det är han som genomfört de handlingar som han anklagas för, men om han erkänner brott måste vi vänta och se, säger hon.

Mannen, som har bott i Kongsberg i flera år, har även varit i kontakt med sjukvården flera gånger, uppger Mathiassen.

– Jag har pratat med min klient och han har förhörts. Han samarbetar med polisen och förklarar händelsen i detalj, säger advokaten Fredrik Neumann, till VG.

Avspärrningar

Mannen rörde han sig över ett större område på den västra sidan av den älv som delar Kongsberg, som ligger sydväst om huvudstaden Oslo och har omkring 20 000 invånare. Stora delar av samhället har spärrats av i samband med utredningen.

– Det har varit väldigt många svartklädda poliser som gått runt här. Vi har också haft poliser som ringt på och frågat om allt är bra, säger ett vittne som bor i centrum, Marit Hoefle, till nyhetsbyrån NTB.

Alla poliser i Norge har fått tillfälliga order om att bära vapen, meddelar den högsta polisledningen. Norska poliser bär vanligtvis inte vapen.

Vid sidan av polisens arbete har Kongsbergs kommun gått in i ett krisläge.

– Det är en tragedi för alla berörda. Jag finner inte ord, säger kommunstyrelseordföranden Kari Anne Sand till VG.

Poliser vid avspärrningar i Kongsberg. Bild: Håkon Mosvold Larsen/TT-NTB

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning