Flera döda i protester i Elfenbenskusten

Elfrenbenskustens president Alassane Ouattara beslut att ställa upp för en tredje mandatperiod har väckt folklig ilska. Arkivbild. Bild: John MacDougall/TT-AP

Protester har brutit ut runt om i Elfenbenskusten mot att den sittande presidenten Alassane Ouattara ställer upp för en tredje mandatperiod i höstens val. Minst fyra personer har dödats i sammandrabbningar, uppger säkerhetskällor.

President Alassane Ouattara tillkännagav i förra veckan att han ställer upp i höstens presidentval, ett besked som kommer sedan hans tilltänkta efterträdare Amadou Con Coulibaly avlidigt i en hjärtattack. Beskedet har väckt ilska bland oppositionen och protester har hållits runt om i landet sedan dess.

På torsdagen uppgav säkerhetsstyrkor att minst fyra personer dödats under oroligheterna, rapporterar AFP.

Tre av dödsfallen inträffade i staden Daoukro på onsdagen när anhängare och motståndare till Ouattara drabbade samman, medan en person dödades i Bonua fem mil utanför storstaden Abidjan, enligt säkerhetskällor och vittnen som AFP citerar.

Protesterna på torsdagen hölls dagen efter att landet infört ett demonstrationsförbud, något som väckt ytterligare ilska, och oppositionen uppmanar fler att ansluta sig.

Demonstranter reste improviserade barrikader och brände bildäck, kravallpolis svarade genom att avfyra tårgas mot folksamlingarna. På flera platser skedde sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

– Hans kandidatur går emot grundlagen, vi vill inte ha en tredje mandatperiod, säger demonstranten Herve Seka i området Anono i staden Abidjan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning