Flera döda i nya afghanska våldsdåd

Flera raketer har träffat stadens centrala delar nära den gröna zonen där många ambassader är belägna. Bild: Wakil Kohsar/Lehtikuva-AFP

Minst åtta personer har omkommit i en serie explosioner i Afghanistans huvudstad Kabul.Flera raketer har träffat stadens centrala delar nära den gröna zonen där många ambassader är belägna.

Lokal polis bekräftar att flera raketer har avfyrats mot stadens centrala delar och att minst åtta personer mist livet i attackerna.

Landets inrikesminister Tariq Arian bekräftar dödssiffran och kallar det inträffade för en terrorhandling.

– Terrorister avfyrade 23 raketer mot staden Kabul. Baserat på primära uppgifter så kan vi säga att åtta personer blivit martyrer och att 31 personer skadats, säger inrikesministern.

En av byggnaderna som skadades av raketattacken var den Iranska ambassaden, belägen precis utanför den gröna zonen, det uppger ambassaden på Twitter. Ingen av ambassadens anställda ska dock ha skadats.

Raketerna avfyrades kort efter det att två explosioner inträffat i stadens centrala delar. I en av explosionerna, vid en polisbil, avled en polis och fyra skadades.

Attackerna i Kabul är de senaste i en serie våldsdåd som under den senaste månaden plågat Afghanistan. I september möttes talibanrörelsen och representanter från regeringen för att få ett slut på stridigheterna i landet, men framstegen har delvis låtit vänta på sig.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo ska under dagen möta talibanrörelsen, samt representanter för den afghanska regeringen. Det blir separata möten med de två parterna i Doha.

I veckan meddelade USA att man kallar hem 2 000 soldater från Afghanistan, vilket har välkomnats av den väpnade islamiströrelsen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning