Flera döda i nya afghanska våldsdåd

Boende inspekterar skador av en raket i området Khair Khana i nordvästra Kabul. Bild: Wakil Kohsar/AFP/TT

Minst åtta personer har omkommit i en serie explosioner i Afghanistans huvudstad Kabul.Flera raketer har träffat stadens centrala delar nära den gröna zonen där många ambassader är belägna.

Lokal polis bekräftar att flera raketer har avfyrats mot stadens centrala delar och att minst åtta personer mist livet i attackerna.

Tariq Arian, talesperson för landets inrikesdepartement, bekräftar dödssiffran och kallar det inträffade för en terrorhandling.

– Terrorister avfyrade 23 raketer mot staden Kabul. Baserat på primära uppgifter så kan vi säga att åtta personer blivit martyrer och att 31 personer skadats, säger Arian.

En av byggnaderna som skadades av raketattacken var den Iranska ambassaden, belägen precis utanför den gröna zonen, uppger ambassaden på Twitter. Ingen av ambassadens anställda ska dock ha skadats.

Raketerna avfyrades kort efter det att två explosioner inträffat i stadens centrala delar. I en av explosionerna, vid en polisbil, avled en polis och fyra skadades.

Attackerna i Kabul är de senaste i en serie våldsdåd som under den senaste månaden plågat Afghanistan. I september möttes talibanrörelsen och representanter från regeringen för att få ett slut på stridigheterna i landet, men framstegen har delvis låtit vänta på sig.

Terrorgruppen IS hävdar att den ligger bakom lördagens attacker.

Träffade talibaner

USA:s utrikesminister Mike Pompeo träffade på lördagen den väpnade islamiströrelsen talibanerna, samt representanter för den afghanska regeringen. Det blev separata möten med de två parterna i Doha i Qatar.

Amerikanen hade också ett möte med Qatars härskare, emiren Tamim bin Hamad bin Khalifa al-Thani.

I veckan meddelade USA att man kallar hem 2 000 soldater från Afghanistan, vilket har välkomnats av talibanerna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning