Flera döda i luftanfall mot militärparad i Jemen

En robotattack har inträffat i al-Dali, norr om Aden i Jemen. Bild: TT

Minst fem personer har dödats och flera skadats i en robotattack mot en militärparad i södra Jemen. Ingen har tagit på sig dådet men Hutirebellerna pekas ut som ansvariga, av en paramilitär säkerhetsstyrka.

Explosionen inträffade i al-Dali under paraden på söndagen nära en läktare för besökare, säger vittnen till Reuters och uppger att de såg flera döda på platsen.

Ceremonin hölls i staden för att fira nya medlemmar i en sydseparatistisk styrka i Jemen, säger Majed al-Shuaibi, talesperson för styrkan. Styrkan utgörs till största del av separatiströrelsen STC som kontrollerar al-Dali.

Fem soldater dödades och ytterligare nio skadades, enligt al-Shuaibi, som säger att de Iranallierade Huthirebellerna, som kontrollerar Sanaa och delar av stora delar av norra Jemen, skickat roboten.

Huthirebellerna har inte kommenterat dådet eller anklagelserna.

I det mer än fyra och ett halvt år långa inbördeskriget i Jemen stödjer en koalition ledd av Saudiarabien den internationellt erkända jemenitiska regeringen mot Huthirebeller som får stöd av Iran.

Separatiströrelsen STC stred tidigare sida vid sida med regeringsstyrkorna, men i somras började de strida mot dem och drev bort regeringen från den viktiga hamnstaden Aden.

Tiotusentals människor har dödats, och miljontals tvingats fly sina hem.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning