Flera döda i åskväder i Tatrabergen

Flera personer har omkommit i ett blixtrande oväder i Tatrabergen. Bild: Bartlomiej Jurecki/AP/TT

Minst fem personer har omkommit och över 100 har skadats i ett oväder med kraftig åska i Tatrabergen mellan Polen och Slovakien.

De flesta av dödsoffren befann sig på den polska sidan av gränsen, där en blixt slog ned vid en grupp med ett tiotal turister uppe på berget Giewont. På det nästan 1 900 meter höga bergets topp står ett 15 meter högt järnkors som blixten misstänks ha slagit ned i.

– Ingen förväntade sig att en så plötslig storm skulle bryta ut och från ett mänskligt perspektiv var det något som var omöjligt att förutspå, säger Polens premiärminister Mateusz Morawiecki, som rest till ett krismöte i den närliggande staden Zakopane.

Åtminstone två av dödsoffren var barn och tre skadade personer får intensivvård.

I en västligare slovakisk del av bergskedjan föll en man ned i en ravin i samband med ett blixtnedslag.

Ytterligare över 100 personer har skadats på olika sätt i olika delar av bergsområdet, enligt den polske premiärministern. Myndigheterna i Zakopane har utlyst en sorgedag på fredagen, rapporterar den polska nyhetsbyrån PAP.

En räddningsinsats pågår sedan tidigare i Tatrabergen, då två klättrare blev instängda i en grotta när den översvämmades i söndags. Ett 20-tal räddningsarbetare deltar i den insatsen.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning