Flera barn bland omkomna i båtolycka

Minst 15 människor – varav fem barn – drunknade när den båt de färdades i förliste utanför den grekiska ön Agathonisi, uppger grekisk kustbevakning. Olyckan beskrivs som den dödligaste på länge i sitt slag.

Två kvinnor och en man som lyckades simma i land larmade om tragedin.

Totalt tros 22 människor ha befunnit sig på den underdimensionerade båten, enligt myndigheterna. Helikoptrar och flera båtar deltar i räddningsinsatsen för att leta efter de människor som saknas.

Människorna ombord på båten var migranter, på väg från Turkiet till Grekland, enligt kustbevakningen.

"Vi kan inte tillåta att vi förlorar barn i Egeiska havet", kommenterar Greklands migrationsminister Dimitris Vitsas olyckan i ett uttalande. Han tillägger att "lösningen är att skydda människor, att inrätta säkra procedurer och säkra rutter för migranter och flyktingar, att slå till mot nätverken av människosmugglare".

Hundratusentals flyktingar och migranter tog sig till Grekland och vidare till andra platser i Europa under 2015. Sedan EU slöt en migrationsöverenskommelse med Turkiet 2016 har antalet anländande till Grekland minskat kraftigt.

Lördagens olycka beskrivs som den dödligaste med migranter som försöker nå grekiska öar på flera månader.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning