Fler vill flyga till Helsingfors – det går bra för Finavia nu

Bild: Markku Ulander

Finavia, som ansvarar för Finlands flygplatser, ökade sin omsättning med nästan åtta procent till rekordhöga 381 miljoner euro i fjol.

Bolagets jämförbara rörelsevinst utan engångsposter var cirka 55 miljoner euro, vilket var på samma nivå som året innan.

Det var den ökade flygtrafiken, ökade kommersiella tjänster på Helsingfors-Vanda flygplats och den ökade verksamheten vid dotterbolagen Airpro och LAK som fick Finavias omsättning att växa.

– Året var utmärkt eftersom Finavias lönsamhet blev den bästa någonsin. Bolagets satsning på försäljningen syns i att nya flygrutter skapats i Finland och i den snabba tillväxten av vår omsättning, säger Finavias vd Kari Savolainen i ett pressmeddelande.

I fjol steg passagerarantalet speciellt på Helsingfors-Vanda flygplats, i Uleåborg och i norra Finland. På Helsingfors-Vanda och Uleåborgs flygplats var ökningen fem procent från året innan. Av flyplatserna i norra Finland låg Kuusamo, Kittilä och Ivalo på topp med tio procent fler passagerare än 2015.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning