Hon åkte från Frankrike till Sverige för att hjälpa till

Franska brandmän som firas ner från helikoptrar i brandhärdarna blir spetsen i storbränderna i Ljusdal.

Inte långt västerut från Lassekrog, en restaurang vid landsvägen, möter vi elden. Tjock gulvit rök väller över vägen och bortom en dunge med unga tallar brinner det med öppen låga på en sträcka av omkring hundra meter.

– Det här tycker jag inte om, säger vice stabschef Tony Johansson som sitter vid chauffören Lennart Hjelm. Vi vänder om.

Några brandmän syns inte till här, det enda i släckningsväg just här är en bondes civilgröna jättetraktor som oförtrutet fortsätter in i röken och väter vägrenen med en gödselspridare. På traktorns tak vajar den svenska flaggan.

Kring Lassekrog, gästgiveriet som har legat här sedan 1600-talet för resande uppåt Härjedalen och Jämtland, är det som på ett set för filminspelning.

Hemvärnskapten Mats Kåll lämnade Uppsala och konsultvardagen för att jobba vid staben vid en av Sveriges värsta skogsbränder. Bild: Jan-Erik Andelin

Gammal antik romantik, lummig grönska, röda bodar står inramade av manskapstält, stora gröna fordon från det svenska försvaret, redskapscontainers, militära bandvagnar på rad, en del vitmålade för krigföring i snö. I det som i normala fall skulle vara en fäbodvall blinkar rödljusen på två silvergrå helikoptrar som lyfter och smattrar i väg för att börja vattenbomba. Det brinner bara någon kilometer från staben. I en buss med en väldig antenn som sticker upp i röken sitter en tillfällig flygledning, som flygvapnet bemannar.

I Ljusdal som är värst drabbat av de svenska skogsbränderna heter det att bränderna nu "växer långsammare".

Finskägd elstation i fara

Över en grupp gråa moderna manskapstält vajar Danmarks flagga. Här alldeles på stabens bakgård sitter 60 danska brandmän från olika brandverk i landet. Två av helikoptrarna som smattrar på låg höjd kommer från Österrike och Tyskland, resten är inhyrda svenska helikoptrar; alla lyfter de vatten i de omkringliggande tjärnarna.

EU:s civilskyddsmekanism har i samarbete med Sveriges egna skyddsmyndigheter fördelat upp de här resurserna. Från Dalarnas sida, där också stora bränder rasar, avdelas ibland polska brandmän från en bas i Sveg.

Mitt i röken står också Laforsens kraftstation som är ett skyddsobjekt i branden, så att inte också elförsörjningen ska slås ut här i ingenmansland, där husen står tomma och invånarna är evakuerade. Kraftstationen ägs av finländska Fortum som har flera små kraftverk ur bruk på grund av bränderna.

På många håll utmed brandfronterna i Sverige går man fortfarande mot lågorna med mycket enkla resurser. De lokala böndernas gödselspridare fylls med vatten som sprutas i terrängen för att bromsa eldens framfart. Bild: Jan-Erik Andelin

Fransk rutin och disciplin

I inne i Färila by en kvart timmes väg österut från själva branden sitter räddningsoperationens huvudstab med landshövding Per Bill på plats. Här finns en större tätort med en skola där staben nu ligger. Intill står en simhall.

Under ledning av brandmannen Bobby Rose från Göteborg har man byggt upp en tältby for 60 utländska brandmän. Mat får de på skolan och tvättmöjligheter finns i simhallen.

Frivilliga Ljusdalskillar har ryckt in här och mekat med att lägg upp tälten. Också evakuerade har ryckt in och hjälpt till. Här ska alla franska brandsoldater få egna sovkupéer, men i hettan är det rejält fuktigt och kvalmigt inne i tälten.

Jobba som ytbärgare i elden

Så kommer bussen med fransmännen från Stockholm. De 60 brandmännen, 30 militära och 30 civila, går av bussen i god disciplin under ledning av truppens civila ledare, räddningsöverste Jean-Paul Monet. De har kommit från två regioner i södra Frankrike, där terräng- och skogsbränder är vanliga, departementen Var och Bouches-du-Rhône.

I Frankrike har militären ett omfattande ansvar för olika civila katastrofer. Den svenska räddningsledningen ser nu också fram mot att få manskap som jobbar offensivt inne bakom linjerna. En svenskfödd fransk brandman som är med i truppen berättar i de svenska medierna att truppen har beredskap att fira ner brandmän med helikopter mitt i ett brandområde med vattentankar på flera hundra liter. Man har också värmekameror för att upptäcka både manskap och nya brandhärdar i terrängen

– Det är så här EU fungerar, säger överste Monet anspråkslöst, vi har erfarenhet av skogsbränder, men vår utbildning är inte märkligare än andras.

De franska brandmännen kommer från två regioner i södra Frankrike, där terräng- och skogsbränder är vanliga. Bild: Eric Roxfelt

Egen sjukvård på plats

I truppen ingår också den erfarna läkaren Michelle Teuma som gjort det här "i över trettio år". Hon kommer från Brignol nära Toulon i södra Frankrike och arbetar till vardags på en akutmottagning, men drar den militära uniformen på sig och åker ut på uppdrag när det behövs. Hon har varit med i en fransk hjälpstyrka efter en tsunami i Indonesien och efter en jordbävning i Armenien.

– Nu ska jag kolla upp de lokala sjukhusen och utreda vilken teknisk beredskap de har, till exempel för operationer, säger hon. Jag är här som läkare också för brandmän av andra nationaliteter. För vårt eget manskap är vi beredda på allt, ända till att flyga hem skadade till Frankrike med ambulansflyg.

I Färila by går ortsborna runt och tar försynt bilder av den främlingsförläggning som nu plötsligt står mitt emot den vita kyrkan mitt i byn. Medan sommarnatten faller och månen går brandvakt har fransmännen lagt upp ett högt metallstaket runt hela sin förläggning av vita tält. På onsdagen är de ute i den svenska, brinnande tallskogen.

- - -

Korrigerat torsdag kl. 11: Den finländska ägaren till Laforsens kraftstation är Fortum.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00