Fler svenskar säger nej till Nato

Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg har bjudit in också Sverige till Nato-mötet i Warszawa. Bild: John Thys

Fler svenskar säger nej till ett svenskt medlemskap i Nato, skriver Svenska Dagbladet. Det visar den senaste opinionsundersökningen som Sifo har gjort.

49 procent säger nej, 33 procent säger ja och 18 procent är osäkra. Det betyder att opinionen har svängt sedan den förra undersökningen, som gjordes i september i fjol. Då sade 39 procent nej, 41 procent ja och 20 procent var osäkra.

Sifos opinionschef Toivo Sjörén säger till SvD att han tror att bland annat Natomotståndet från ledande socialdemokrater kan ha påverkat opinionen.

Natomotståndet är störst bland de rödgröna väljarna, särskilt V. Hos de borgerliga säger fler ja än nej till Nato i samtliga partier, utom Centerpartiet. Starkast är stödet hos KD. Bland SD:s väljare är fler för Nato än emot, trots att partiets hållning är ett nej. 

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning