Fler svenska medieprofiler anklagas för övergrepp – Fredrik Virtanen nekar

Fackförbundet LO, som äger 9 procent av Aftonbladet, kräver enligt Dagens Nyheter att Aftonbladets ledning går till botten med sexismen på tidningen. Bild: Mostphotos

Nu pekas ytterligare en svensk medieprofil ut i samband med #me too. Polisen får ta emot ett ökat antal samtal från kvinnor om sexualrelaterad brottslighet.

STOCKHOLM Det har gått tio dagar sedan den amerikanska skådespelaren Alyssa Milano uppmanade kvinnor att berätta om sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp under hashtaggen metoo.

I Sverige har genomslaget varit stort. Bland andra utrikesminister Margot Wallström och jämställdhetsminister Åsa Regnér har berättat om trakasserier de har utsatts för. Regeringen har också bjudit in arbetsmarknadens parter till ett möte om hur övergrepp och trakasserier ska kunna undvikas.

Men i speciellt fokus har mediebranschen varit. Som HBL har rapporterat har TV4 avslutat allt samarbete med programledaren Martin Timell. Polisen har inlett en förundersökning mot en SVT-profil och på torsdagen publicerade Expressen, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter granskningar av ytterligare ett fall.

Det handlar om sverigefinländaren Fredrik Virtanen som beskrivs som en av Aftonbladets mest profilerade medarbetare. Han har varit nöjesredaktör, korrespondent och är knuten till ledarredaktionen som kolumnist. Det jobbet tog han timeout från för en vecka sedan när en kvinna på sociala medier gick ut och anklagade honom för att ha drogat och våldtagit henne.

Fler har efter det trätt fram. SvD skriver om tolv kvinnor som berättar om ofredanden, övergrepp och trakasserier från Virtanens sida under mer än ett decennium. Dagens Nyheter skriver om också en annan manlig medarbetare som pekas ut anklagad för våldtäkt, och om ett tjugotal anställda och före detta anställda "som vittnar om sexism och en tystnadskultur på Nordens största tidning" – alltså Aftonbladet.

Virtanens namn har varit ute på sociala medier men Expressen var den etablerade tidning som först gick ut med det på torsdagen. Efter det publicerade Aftonbladet en intervju med honom.

– Jag har betett mig tölpigt och skitstövligt men inte drogat eller våldtagit någon, säger han till tidningen.

Han säger att "dumheter som jag gjort har varit förknippade med alkohol och droger".

Fackförbundet LO, som äger 9 procent av Aftonbladet, kräver enligt Dagens Nyheter att Aftonbladets ledning går till botten med sexismen på tidningen.

"Stärkta av kampanjen"

Sveriges Radio rapporterar att samtalen till polisen om sexualrelaterad brottslighet överlag har ökat den senaste veckan.

– Det är flera kvinnor som ringer till oss och hänvisar till me too-kampanjen och säger att man nog inte hade hört av sig om man inte hade blivit stärkt av kampanjen som är nu, säger Daniel Norlander, chef för polisens kontaktcenter i Västsverige till Sveriges Radio.

Samtalen handlar om allt från sexuellt ofredande till det grövsta brottet, våldtäkt.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03