Fler superstormar sannolika – kategori sex-orkaner kan sopa bort New York

Superstormar blir vanligare – här orkanen Florence invid amerikanska östkusten. Bild: Lehtikuva-AFP/Jose Romero

Florence och andra orkaner kan blekna i jämförelse om den berömda amerikanska meteorologen Jeff Masters prognos slår in. Masters förutspår orkaner i kategori sex med vindar på över 300 kilometer i timmen som "skalar barken av träden".

"Redan" en storm i kategori fem på orkanskalan kan utplåna storstäder som New York. Sådana stormar är möjliga, för att inte säga sannolika, i dag när oceanerna är varmare än någonsin och vattenmängden i atmosfären har ökat med 5-8 procent under en generation. Det ger rätt grogrund för superstormar.

The Guardian, som bekantat sig med Jeff Masters bok som utkommer nästa vecka, beskriver dessa superstormar, som de facto redan slagit på andra orter i världen.

Masters kallar superstormen i kategori sex för "den svarta svanen". En sådan storm drabbade Små Antillerna i oktober 1780. Den kallades den "Stora orkanen" och den dödade 22 000 människor och vindarna som steg till 320 kilometer i timmen skalade barken av träden.

Enligt Masters är det sannolikt att liknande stormar kommer att inträffa.

Två andra auktoriteter inom orkanforskningen, Kerry Emanuel och Ning Lin säger sig vara övertygade om att en sådan storm kommer att slå till i Persiska Viken där motsvarande stormar hittills varit okända. Dubai med sina jättelika skyskrapor skulle då stå inför en fruktansvärd katastrof.

Cairns i Australien och Tampa i Florida är städer som de två forskarna med säkerhet anser kommer att utsättas för superstormarna.

"En stormvåg på fem meter skulle lägga största delen av Tampa under vatten redan innan havsytan hinner stiga. Tampa skulle behöva en bra evakueringsplan, men jag vet inte om man insett de risker man står inför", sade Emanuel när han presenterade sina forskningsresultat.

Sajten Weather Channel överväger nu starkt att införa kategori sex på orkanskalan. Åtgärden har påskyndats av att man uppmätte vindar på hela 346 km/h när orkanen Patricia härjade i Stilla Havet i fjol. Patricia växte till sig från att ha varit en vanlig tropisk storm till en orkan av kategorin 5 på bara tjugofyra timmar.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning