Fler studerande vill bo med en kompis – genomsnittliga hyran 512 euro

Bild: Mostphotos

Var femte studerande som har bostadsbidrag delar bostad med en kompis. Det är en fördubbling jämfört med tidigare.

Sedan i augusti omfattas studerande av det allmänna bostadsbidraget. Det betyder att den andel av bidragstagarna som bor i kompisbostad mer än fördubblats sedan ändringen kom, och nästan en femtedel av alla studerandehushåll är i dag kompisboenden, meddelar FPA.

I oktober fick studerande i genomsnitt 310 euro per månad i bostadsbidrag. Före lagändringen var bostadstillägget för studerande högst 202 euro per månad. En stor del av de studerande har med andra ord dragit nytta av reformen.

Just nu finns det omkring 129 000 hushåll som får allmänt bostadsbidrag och där antingen den sökande, den sökandes partner eller båda två är studerande. Vid samma tidpunkt i fjol hade 19 900 studerandehushåll allmänt bostadsbidrag. FPA uppskattar att det finns ytterligare cirka 25 000 studerandehushåll som ännu inte har ansökt om bostadsbidrag.

Största delen av de studerande bor i hyreslägenhet. I oktober var den genomsnittliga hyran 512 euro, vilket betyder att bostadsbidraget täcker omkring 60 procent av boendeutgifterna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning