Fler stridsåtgärder inleddes i dag– privata daghem och hamnar med

Transportfacket AKT har utvidgat övertidsförbudet till fler branscher, bland annat omfattas Airpro. Under slutet av veckan gäller övertidsförbud statlig anställda inom Pardia, med undantag för dem som har ett tjänsteförhållande. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Övertidsförbud och förbud att byta arbetsskift råder från och med måndag i ännu fler branscher, inom alla tre löntagarcentraler.

Från och med måndagen den 8 oktober gäller övertidsförbud och förbud att byta arbetspass också lärarfackansluten dagispersonal på privata daghem.

Enligt OAJ:s ordförande Olli Luukkainen gäller det alltså "inte i det här skedet" kommunal dagvård. Förbuden mot att göra övertid eller byta arbetspass gäller tillsvidare, och riktar sig mot regeringens planer att försvaga anställningsskyddet i små företag.

De socialarbetare i den privata sektorn som är anslutna till Talentia omfattas också av samma förbud från och med i dag.

Ingenjörsförbundet har sedan i fredags infört förbudet och dessutom ett förbud mot arbetsrelaterade resor på egen tid.

Stuvare och flygservice med

Dessutom har transportfacket AKT utökat sina åtgärder så att de nu gäller åtta branscher till, bland annat stuvare, hamnarbetare, flygtrafikservicen och oljebranschen. Redan tidigare rådde övertidsförbud för lastbils- och busstrafiken. Förbudet gäller fram till 28 oktober.

– AKT accepterar inte att man försvagar anställningsskyddet för medlemmarna, och över huvud taget inte att man behandlar anställa olika i olika företag. Vi kräver att regeringen slopar beredningen av det lagförslag som diskriminerar och förödmjukar arbetstagare, meddelar AKT i ett pressmeddelande.

Statligt anställda deltar onsdag–fredag

Fler åtgärder är i antågande på onsdag. Då ansluter sig en stor del av de fack som hör till Pardia till protesterna under tre dagars tid. Det gäller inte tjänstemännen inom Pardia, men nog andra statligt anställa i en lång rad branscher, som FPA, Alko, statlig vårdpersonal och universitetspersonal.

De riktar sig mot regeringens lagberedning om att luckra upp anställningsskyddet i små företag.

Ursprungligen planerade regeringen att det skulle bli lättare att säga upp anställda av personliga skäl i företag med mindre än 20 anställda, men arbetsminister Jari Lindström (Blå) meddelade att man backar lite och sänker gränsen till högst tio anställda. Dessutom erbjöd Lindström att förkorta karenstiden för dem som blir uppsagda av personliga skäl från 90 till 60 dagar.

Löntagarnas centralförbund hade ändå redan tidigare signalerat att de enbart accepterar om lagförslaget dras tillbaka helt och hållet.

Sedan slutet av september har ett stort antal branscher infört övertidsförbud och en del också förbud att växla arbetspass.

Först ut var Industriförbundet och Pro som införde övertidsförbud 17 september. De offentligt anställda vid JHL har haft förbud mot övertid och skiftbyte sedan 1 oktober, och det gäller alla utom tjänstemännen, energibranschen och järnvägarna.

Servicefacket Pam har utlyst övertidsförbud mellan 3 och 23 oktober.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning