Fler sanktioner mot öst vid EU-möte

En skadad demonstrant plåstras om efter nya protester mot diktatorn Lukasjenko i Belarus i söndags. Arkivfoto. Bild: AP/TT

Utökade sanktioner mot både Ryssland och Belarus ska diskuteras när EU-ländernas utrikesministrar samlas i Luxemburg i dag.

Förgiftningen av ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj väntas resultera i beslut om att frysa tillgångar och stoppa inresa till EU för ett antal ryska myndighetsföreträdare. Sanktionerna sker i så fall inom ramen för EU:s sanktioner mot personer som brutit mot förbudet mot kemiska vapen.

– Det här är ett fall där lag har brutits genom produktion av ett ämne som (nervgiftet) Novitjok och användandet av det i Ryssland, konstaterar Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) på väg in till mötet.

Även Belarus riskerar ytterligare sanktioner, bara drygt en vecka efter det att EU-länderna till sist enats om att straffa ett 40-tal belarusier med inresetillstånd och frysta tillgångar. Nu pressas redan på för en utökning, bland annat för att inkludera diktatorn Aleksandr Lukasejnko.

"Kravallpolis i Minsk fortsätter att attackera åldringar och kvinnor. Det är tid för en annan inställning", skriver litauiske utrikesministern Linas Linkevicius på Twitter efter fortsatt myndighetsvåld mot demonstranter i söndags.

EU:s utrikesministrar ska även diskutera konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan kring Nagorno-Karabach.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning