Fler ryska fartyg på väg genom Östersjön

Missilfartyget Zelyony Dol under en marinparad i Sevastopol tidigare i år. Bild: Vasiliy Batanov

Två ryska korvetter med långdistansrobotar är på väg till Östersjön.– Det försämrar militärsituationen i Norden, säger Tomas Ries, lektor vid Försvarshögskolan i Sverige, till nyhetsbyrån TT.

Bedömare trodde först att fartygen, som varit baserade i Svarta havet, skulle stanna i Medelhavet. Men de fortsatte vidare till Nordsjön och på tisdagskvällen passerade de Stora Bält vid Danmark. De antas vara på väg till den ryska enklaven Kaliningrad.

Det som väckt extra uppmärksamhet är att de två fartygen är utrustade med långdistansrobotar av typen Kalibr, med mycket längre räckvidd än de Iskander-robotar som nyligen fördes till Kaliningrad. Mot markmål är räckvidden för Kalibr 2 600 kilometer. Kalibr-robotar kan också förses med kärnstridsspets.

I Medelhavet deltog korvetterna i kriget i Syrien genom att avfyra tre kryssningsrobotar mot rebellmål.

Tidning: Fler fartyg planeras

Enligt den ryska tidningen Izvestija rör det sig om korvetterna Zeljonyj Dol och Serpuchov som är på väg att ansluta sig från den ryska Svartahavsflottan till en nyinrättad enhet i Östersjöflottan. Före 2020 ska de enligt tidningen dessutom få sällskap av ytterligare tre fartyg i samma klass.

– Skapandet av en division av små robotfartyg som del av Östersjöflottan har redan inletts. Vi räknar med att vara klara inom två-tre år. Den nya formationen har redan tagit emot sina första fartyg och robotsystem, säger en rysk försvarsministeriekälla till tidningen.

Ryssland har inte bekräftat informationen om flytten.

En styrkedemonstration

Den nya korvettenheten i Östersjöflottan är sannolikt ett direkt svar på Natos nya bataljoner i Polen och Baltikum, säger den ryske militäranalytikern Ruslan Puchov i Izvestija.

Enligt Tomas Ries, lektor vid Försvarshögskolan i Sverige, försämrar det ryska agerandet den militära situationen i Norden. Han säger att agerandet kan tolkas på olika sätt.

– Man kan se det som en politisk markering. Vladimir Putin är mycket medveten om att det här väcker uppmärksamhet, det är en styrkedemonstration, sade Ries i samband med att fartygen på tisdagskvällen bekräftades vara vid Stora Bält.

– Rent militärt betyder det att man kan angripa mål över hela Norden och att man har fått ett mycket kvalificerat vapen mot andra ytfartyg här uppe.

Ries säger att det som händer inte är någon överraskning.

– Putin har systematiskt byggt upp den ryska militärkapaciteten på alla nivåer.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning