Fler röster åt Hitler än Kalle Anka och Kekkonen

En valsedel med ett klistermärke på Adolf Hitler. Bild: Handout/Matti Hilli

Adolf Hitler var populärare än tidigare i årets presidentval. Nynazister klistrade bilder på den tyska nazistledaren eller röstade på kandidat nummer 88, som anses symbolisera Hitler.

Valfunktionärerna stötte på ett nytt fenomen i söndagens presidentval. I Nylands valkrets, som är landets största, påträffades 40 till 50 valsedlar med siffran 88 och ett halvt dussin med en bild på Hitler. Nummer 88 hänvisar till hälsingen Heil Hitler eftersom h är den åttonde bokstaven i alfabetet.

– Det är ganska mycket med tanke på att två eller tre röstade på Kalle Anka och sex eller sju på Urho Kekkonen, säger Matti Hilli, ordförande för Nylands valkretsnämnd till STT.

Eftersom 530 000 nylänningar röstade i valet är ett femtiotal ändå försvinnande få. Ett annat mystiskt nummer som förekom var nummer 33. Hiili tror att siffran hänvisar till den amerikanska rasistorganisationen Ku Klux Klan.

Enligt Hilli är de rasistiska rösterna ett nytt fenomen, och inte bara i Nyland. Liknande röstsedlar påträffades i Uleåborgs och Lapplands valkretsar. Alla olämpliga valsedlar som påträffades har förkastats.

Ilta-Sanomat var först med nyheten.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning