Fler röstar för Nordeaflytt

Bild: Lehtikuva / Timo Jaakonaho

En flytt av Nordeas huvudkontor från Stockholm till Helsingfors kommer allt närmare. Nu har den svenska pensionsförvaltaren Alecta, Nordeas tredje största ägare med 2,9 procent av aktierna, bestämt sig för att rösta ja till flytten vid bolagsstämman på torsdag.

– Avgörande för oss har varit att Nordea hamnar inom EU:s bankunion, säger Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta, till Dagens Nyheter.

Enligt tidningen väntas även fjärde största ägaren Swedbank Robur Fonder, med 2,5 procent av rösterna, senare i dag ställa sig bakom flytten.

Det krävs två tredjedelar av de närvarande rösterna på stämman för att flytten ska gå igenom. Klart är att den absolut största ägaren, Sampo med över 21 procent av aktierna kommer att rösta ja till flytten. Rådgivningsbolaget ISS, som hjälper utländska aktieägare att ta ställning, har också föreslagit ett ja till flytten.

Men det finns motståndsfickor. I fredags sade den svenska pensionsförvaltaren AMF, med 1,6 procent av aktierna, nej och den svenska småspararorganisationen Aktiespararna råder sina medlemmar att rösta nej.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03