Fler operationer tillåts, men inte i Jakobstad – "Uppenbart vad det här handlar om"

Landskapen borde få en verklig beslutsrätt i de här frågorna. Bild: Mostphotos

En korrigering i jourreformen kan ge möjligheter för också andra sjukhus än dem med öppen jour dygnet runt att genomföra dagkirurgi. Men avsikten är inte att tillåta operationer eller upphandling i kretssjukhus som Jakobstad, vilket förargar SFP.

Sedan början av året gäller den så kallade jourreformen, som också centraliserar alla operationer som kräver anestesi. I den vevan hör bland annat Jakobstad, Kouvola och Forssa till det flertal orter som inte uppfyller kriterierna – att man ska ha öppen jour dygnet runt för att få göra anestesikrävande kirurgi.

I Jakobstad försökte man tidigare ta sig runt det via upphandling, men det stoppades av ministeriet.

Det gör det också nu, trots att man luckrat upp reglerna i ett nytt förslag.

Förslaget innebär att också andra aktörer, privata eller offentliga, kan utföra kirurgi som kräver anestesi, om sjukhusdistriktet gör ett avtal om det. Men kriterierna är hårda: Den som får tillstånd ska ligga inom 30 minuters körtid från ett sjukhus med jour dygnet runt.

Kravet på 30 minuter utestänger de kretssjukhus som nu förlorat en stor del av kirurgin.

Enligt direktör Tuija Kumpulainen på Social- och hälsovårdsministeriet har det aldrig varit meningen att återbörda operationerna till sjukhus som blivit av med dem.

Den nya uppluckringen i reglerna har gjorts för att korrigera vissa fall som uppdagats, där de stora sjukhus som nu får utföra operationer redan har avtal om att köpa tjänster utifrån. Det gäller till exempel Uleåborg, som köper in protesoperationer, och vissa kirurgiska enheter vid universitetssjukhusen som inte har öppen jour men nog en sluten jour.

– Avsikten var inte att lagen skulle utesluta dem, så att de hade blivit olagliga. Man ville ha dem kvar, och också bana väg för kundsedlar i framtiden, säger Tuija Kumpulainen.

Syftet har också, enligt promemorian, varit att få in privata aktörer på samma streck som de offentliga, när kundsedlarna tas i bruk.

"Uppenbart vad det handlar om"

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson säger att hon hann bli hoppfull då hon såg att det kommit en promemoria som luckrar upp riktlinjerna – men snabbt insåg att det var en hund begraven då hon läste.

– Det var inte meningen att det skulle bli mer rättvist, utan att möjliggöra för de privata aktörerna att komma in på stora orter. Det är uppenbart att det handlar om den överenskommelse som Samlingspartiet och Centern gjort om valfriheten. Det är orättvist mot mindre kretssjukhus och mot patienterna – människor som inte bor i landskapens centralorter måste resa längre väg, och patientsäkerheten blir sämre, säger Henriksson.

– Det är underligt att de sjukhus som varit effektiva och satsat på nya operationssalar inte ska få operera, men sjukhus i privat regi i de större städerna ska få göra det.

Avstånd motiveras med brådska

Kumpulainen motiverar begränsningen med att det är den brådska man räknar med vid till exempel stora blödningar. Att den som har lång väg till det opererande sjukhuset då får ännu större besvär ifall det uppstår en komplikation skriver Kumpulainen inte under, i de flesta fall.

– De flesta och största komplikationerna framgår under de första timmarna, säger Kumpulainen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning