Fler länder varnar gravida för virus

Colombias hälsominister Alejandro Gaviria uppmanar landets kvinnor att vänta med att bli gravida tills mer är känt om det myggburna zikaviruset.

Det kopplas ihop med en lavinartad ökning av missbildningen mikrocefali bland nyfödda i Brasilien.

– Vi gör detta eftersom jag tror att det är ett bra sätt att kommunicera risken, att berätta för människor att det (en graviditet) kan få allvarliga konsekvenser, säger Alejandro Gaviria.

Ecuador, El Salvador och Jamaica har gått ut med liknande varningar.

Samtidigt rapporteras tre personer ha testats positivt för zikavirus i New York, skriver AFP. Samtliga hade enligt myndigheter rest till länder där det varnats för smittspridningen.

I fjol noterades drygt 3 500 fall av mikrocefali i Brasilien, jämfört med 150–200 normalt. Missbildningen innebär att barnet föds med ovanligt litet huvud vilket ofta ger svåra handikapp.

Zikavirus har hittats i fostervattnet hos några barn som fötts med mikrocefali men kopplingen är ännu inte klarlagd av forskarna.

Kvinnorättsaktivister kritiserar råden om att dröja med graviditeter, på grund av den begränsade tillgången för många kvinnor i regionen till preventivmedel, abort och sexualundervisning. I El Salvador råder totalförbud mot aborter, även vid graviditeter efter våldtäkt eller då kvinnans liv är i fara.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03