Fler klienter än någonsin i hjälpsystemet för människohandel

Bild: Mostphotos

Merparten av hjälpsystemets nya kunder har fallit offer för människohandel utanför Finland.

I hjälpsystemet för offer för människohandel godkändes i fjol 127 nya kunder som representerade 31 olika nationaliteter. Fjorton av dem var minderåriga, skriver Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Det innebär att antalet kunder i hjälpsystemet blev högre än någonsin tidigare. Vid utgången av 2017 omfattade hjälpsystemet totalt 322 personer, inklusive de minderåriga barn som klienterna har vårdnad om. Året innan var antalet 233.

Merparten av de nya klienterna har blivit utnyttjade som arbetskraft i anslutning till människohandel. Den näst största klientgruppen var offer för sexuellt utnyttjande i anslutning till människohandel. Den tredje vanligaste orsaken var tvångsäktenskap.

Sju av tio nya klienter hade en bakgrund som asylsökande. Merparten av klienterna har fallit offer för människohandel utanför Finland – antingen i hemlandet eller under resan till Europa – medan 37 procent av de nya klienterna uppgav att de blivit utnyttjade på ett sätt som tyder på människohandel i Finland.

Inom hjälpsystemet oroar man sig för särskilt över att drogberoende personer som fallit offer för människohandel inte hänvisas till hjälp och att de som offer för människohandel inte identifieras tillräckligt väl. Även människohandel i anslutning till tvångstiggeri och påtvingad kriminalitet är fortfarande fenomen som i stor utsträckning inte identifieras i Finland, skriver Migri i pressmeddelandet.

Fakta

Hjälpsystemet för offer för människohandel

Hjälpsystemet finns i anslutning till Joutseno förläggning. Personer söker sig till systemet antingen på egen hand eller med hjälp av en annan person, och ofta med hjälp av en myndighet eller någon organisationsaktiv.

Klienterna kan få råd och handledning, socialtjänster, hälsovårdstjänster, mottagningspenning eller utkomststöd, trygg inkvartering samt tolk- och översättningstjänster.

Om man vill återvända till sitt hemland, får man stöd för frivillig återresa.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00