Djupsund: Fler kan följa Juvonens och Elomaas exempel

Regeringen i gungning? Professor Göran Djupsund tror att fler avhoppare kan ångra sig.Bild: HBL-arkiv

Arja Juvonen lämnade Sannfinländarnas riksdagsgrupp tidigare i juni, men återvänder nu till riksdagsgruppen. Göran Djupsund tror att hon som många andra tog ett förhastat beslut. Därför förutspår han att fler Sannfinländska avhoppare ångrar sig under semestern.

– Många lämnade partiet av bara hastigheten. Kike Elomaa återvände nästan genast tillbaka till Halla-ahos Sannfinländare efter respons av väljarna. Hon verkade osäker på sin framtid, säger Djupsund, professor i statsvetenskap vid Åbo Akademi.

Sannfinländarna har behållit ett starkt fotfäste i sina kärnregioner, där regeringen ofta är impopulär. Partiets riksdagsgrupp består nu av 17 ledamöter. Regeringen är 105 ledamöter stark, talmannen Maria Lohela (Sannf) inkluderat, men eftersom Lohela inte deltar i omröstningar har regeringen i praktiken 104 röster.

Sommarlov i hemtrakten kan få avhoppare på andra tankar

Under sommarsemestern reser många ledamöter till sina hemorter och träffar sina väljare. Det kan leda till att fler av Sannfinländarnas avhoppare ångrar sig.

– Regeringen tål ingen markant förändring. Det räcker med att två eller tre väljer att går samma väg som Elomaa och Juvonen för att sätta Sipilä och Orpo i sticket.

EU-parlamentarikern Paavo Väyrynen har befriats från riksdagen. Om han återupptar sitt riksdagsmannauppdrag är regeringen ute på verkligt tunn is.

– Väyrynen är den sista jokern i kortspelet. Om han återvänder blir det riktigt skakigt, han är ju inte Sipiläs största idol. Väyrynen kritiserade Sipilä öppet i sin bok Eihän tässä näin pitänyt käydä som utkom i fjol.

Regeringen utmanas också inifrån

Regeringen sviktar också på grund av interna stridigheter. Både Samlingspartiet och Centern är måna om att få igenom sina delar av reformpaketet.

– Samlingspartisterna är dödsrädda för att mista valfriheten. De vill säkra sin del av kohandeln.

Det är mycket som står på spel vad gäller vård- och landskapsreformen, både prestige- och intressefrågor. Samlingspartiet har ett överlägset stöd. Därför kan ta till drastiska metoder om inte grundlagsutskottet låter valfriheten gå i genom utan ändringar.

– De kan hota Sipilä med vad som helst och det var därför som Paula Risikko vågade pressa grundlagsutskottet i måndags. De kan sätta regeringen i gungning och till och med låta det rasa till nyval.

Planen är att ordna landskapsval i samband med presidentvalet om ett drygt halvår. Djupsund anser att tidtabellen är orealistisk.

– Det här är den största förvaltningsreform som Finland har haft och man försöker genomföra den med en oerhört tajt tidtabell. Det är makabert.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00