Fler gratis-tåg för unga i EU

En tågresa till Lund kanske kan vara något för de 12 000 EU-ungdomar som nu erbjuds gratisresor nästa år. Bild: TT/Johan Nilsson

Ytterligare 12 000 gratisresor kommer nu att erbjudas till EU:s alla 18-åringar, som är sugna på att ge sig ut mellan den 15 april och 31 oktober 2019.

"I somras fick runt 15 000 18-åringar möjlighet att färdas genom EU. De fick en förstahandsupplevelse av hur det är att vara europé. Vi har hört så många fantastiska historier från dem som deltog och jag är väldigt nöjd över att vi kan erbjuda den här erfarenheten till fler unga nästa år", säger EU-kommissionens kulturkommissionär Tibor Navracsics i ett pressmeddelande.

För att få någon av biljetterna krävs precis som i somras att deltagarna, som måste vara 18 år vid årsskiftet, anmäler sig på förhand via en särskild webbplats senast den 11 december. Resorna görs i första hand med tåg, men även buss- och färjeturer kan komma att ingå.

Ett inledande försök med "gratis-interrail" för 18-åringar gjordes i somras. EU-kommissionen vill dessutom avsätta mer än 680 miljoner euro i kommande långtidsbudget för att fortsätta med programmet fram till 2028.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning