Fler förare påverkade av droger än alkohol

Att trafikflödet är lugnare gör att både polisen och medborgarna lättare lägger märke till förare som beter sig betänkligt. Bild: Ari Sundberg/SPT

För första gången är antalet så kallade drograttfyllerister högre än antalet alkoholrattfyllerister, meddelar polisen.

I januari–mars kom cirka 5 000 fall av rattfylleri till polisens kännedom, vilket är cirka 11 procent fler än året innan.

Ungefär hälften av rattfyllerifallen bland 18–24-åringar berodde på droger.

– För första gången i historien var antalet alkoholrattfyllerister mindre än så kallade drograttfyllerister, säger polisinspektör Heikki Kallio vid Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.

Enligt polisen har trafiksäkerheten försämrats under hela början av året, inte enbart under de nu rådande undantagsförhållandena.

Lugnare trafik – lättare att märka konstigheter

Antalet fall av betydande fortkörning som klassificeras som grovt äventyrande av trafiksäkerheten ökade i januari–mars med cirka 60 procent i hela landet jämfört med motsvarande period föregående år.

Antalet förare som kört mer än 50 km/h över den tillåtna hastigheten när de registrerats i den automatiska trafikövervakningen har nästintill fördubblats jämfört med ett år tidigare.

– Att så många fall av betydande fortkörning har registrerats kan bland annat förklaras av den varma vintern och att väglaget varit bra i södra och mellersta Finland, minskningen i trafikvolymerna i undantagsförhållandena samt polisens aktiva trafikövervakning, säger Kallio.

Enligt Kallio har polisen kunnat skärpa trafikövervakningen, eftersom antalet brott och uppdrag förmedlade av nödcentralen minskat och patrullerna haft mer tid att övervaka trafiken.

– Risken att åka fast är större nu än i normala förhållanden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning