Över 200 000 fåglar har dött av influensan

Värphöns i Nederländerna hålls inlåsta för att undvika att de ska smittas av H5N8. Bild: Vincent Jannink

Den fågelinfluensa som härjar i södra Sverige och även drabbat Finland är dödligare och sprids snabbare än tidigare fågelinfluensor, något som förbryllar forskarna. Risken att människor smittas bedöms dock som liten.

Örnar, kråkor, fiskmåsar, änder – och 210 000 värphöns. Antalet fåglar i Sverige som dukat under till följd av den senaste tidens fågelinfluensa blir allt fler.

Smittan H5N8 upptäcktes för första gången på svensk mark i mitten av november i Skåne. Sedan dess har den spridits, både geografiskt och till nya arter. Nu har döda fåglar även upptäckts i Kalmar, meddelar Statens veterinärmedicinska anstalt.

I Finland har influensan upptäckts bland vilda fåglar på Åland, i Nagu och Raumo samt hos påfåglar på grönområdet Lilla holmen i Mariehamn.

För bara ett par decennier sedan var influensa bland vilda fåglar ovanligt. Nu, däremot, verkar det som om smittan mer eller mindre finns hela tiden i de stora fågelflockar som samlas i norra Asien, skriver tidskriften Science.

– Det här är en ny situation, säger Thijs Kuiken, patolog vid Erasmus Medical Center i Nederländerna till tidskriften.

Nedsatt förmåga

Detta är andra gången på kort tid som H5N8 når Sverige. I mars förra året dog två knölsvanar som hittades i Stockholm av samma virus. I Finland är det första gången man upptäckt högpatogen fågelinfluensa.

Men mycket tyder på att den stam som nu sprids över världen både är dödligare och sprids snabbare bland fåglar än den förra, något som förbryllar forskarna. Ett virus som sprids snabbt brukar normalt vara mindre farligt, eftersom ett virus har svårt att spridas om värden faller död ner på vägen.

En möjlighet, säger Thijs Kuiken, är att virusets förmåga att framkalla sjukdom varierar. Att den till en början är nedsatt. Men sedan, när fågeln landat i en tätare population, blir viruset högpatogent.

Den här typen av fågelinfluensa har aldrig har smittat människor. Virus kan förändras, men statsepidemiologen Anders Tegnell ser risken för att just H5N8 plötsligt ska förändras så att det börjar smitta människor som "väldigt liten".

– Det är en bedömning som inte bara jag gör. Det finns ganska lång erfarenhet av H5N8, vilket betyder att väldigt många människor varit i kontakt med H5N8 utan att ha smittats, säger Anders Tegnell till TT. 

Dödliga virus

Det finns ett antal olika fågelinfluensor var av minst tre kan smitta människor.

År 1997 upptäcktes H5N1 som hittills smittat cirka 700 personer var av 400 har dött, var av merparten i Kina och Sydostasien. År 2013 upptäcktes H7N9 samt H10N8 som båda bevisligen både kan smitta och döda människor.

Till skillnad från H5N1, som ger upphov till stor dödlighet bland fåglar, tycks H7N9 inte påverka fåglarna negativt. Detsamma verkar gälla även för H10N8. 

Källa: Lancet, Science, med fler

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning