En miljon drabbade av orkanens framfart – Irma närmar sig Florida

Holländska militärens bild av hur Irma har skapat förödelse i det autonoma landet Sint Maarten i Karibien. Sint Maarten utgörs av den sydliga delen av ön Saint Martin. Bild: EPA/Hadout

Minst 14 människor har hittills konstaterats döda efter orkanen Irmas framfart över Karibien. Nu drar den vidare mot Kuba och Haiti, där ovädret kan få katastrofala konsekvenser.

I USA har uppemot en miljon människor beordrats att lämna sina hem inför monsterorkanens ankomst.

Evakueringen av kustområden i de amerikanska delstaterna Florida och närliggande Georgia är den mest omfattande i USA på över tio år.

Orkanen har tappat något i styrka på sin väg mot Florida och klassas nu som en orkan av kategori fyra på den femgradiga skalan. Men Irma är fortfarande väldigt kraftig och farlig, varnar orkancentret i USA. Den har en styrka på 70 meter i sekunden.

Vid Meteorologiska institutet i Finland uppgav man på fredagen att Irma rör sig över havet norr om Kuba och Haiti.

– Den rör sig ganska långsamt framåt. I morgon kommer den enligt prognoserna att vara ovanför Kubas mellersta del och på söndag morgon vid Floridas sydspets, sade jourhavande meteorologen Helena Laakso till FNB på fredagen.

Ön Saint-Martin är fullt av bråte. Bild: Lehtikuva/AFP/Lionel Chamoiseau

Miami i riskzonen

Irma väntas bland annat drabba Miami i Florida.

– Irma är så vid att den träffar hela halvön, säger Laakso.

I USA har uppemot en miljon människor beordrats att lämna sina hem inför monsterorkanens ankomst.

Evakueringen av kustområden i de amerikanska delstaterna Florida och närliggande Georgia är den mest omfattande i USA på över tio år.

– Det kommer att bli fullständigt förödande, säger Brock Long, chef för den amerikanska katastrofmyndigheten Fema, som manar till vaksamhet i hela sydöstra USA.

Den kraftiga orkanen har redan orsakat stor förödelse i den karibiska övärlden. Enligt Röda Korset är 1,2 miljoner drabbade – en siffra som kan stiga till 26 miljoner. Skadorna på de franska öarna uppskattas till mer än 200 miljoner euro, rapporterar AFP.

Det är ännu oklart hur många som omkommit, då det löpande kommer rapporter från olika delar av de drabbade öarna. Men hittills har minst 17 människor konstaterats döda, enligt AFP. Och siffran väntas stiga.

Bild: TT

Åtta meter högre vatten

Orkanen väntas dra in över Florida fredag natt och myndigheterna varnar för havsvattennivåer på nästan åtta meter över de normala tidvattennivåerna. Elbolag planerar att stänga av kärnkraftverk och varnar för att miljontals hushåll och företag kan bli strömlösa i veckor efter ovädret. Orkanen drabbar ett USA som fortfarande kämpar med följderna av orkanen Harvey.

– När (orkanen) Harvey drog in över Texas så gick den rakt in landet och blev ganska snabbt svagare. Irma däremot ser ut att kunna behålla mycket av sin styrka, säger meteorologen Jason Setree till nyhetsbyrån Reuters.

Men enligt president Trump är Florida väl rustat för ovädret.

– Florida är så väl förberett som man kan vara inför något sådant, nu är det bara att vänta och se vad som händer, säger han enligt AFP.

Plundring

På de franska karibiska öarna Saint-Martin och Saint-Barthélemy har minst nio människoliv krävts, uppger franska myndigheter.

Vidare har minst fyra människor omkommit på de amerikanska Jungfruöarna, tre på Puerto Rico, och en på Barbuda.

Stora problem med plundring rapporteras från den nederländska delen av nästan totalt ödelagda Saint-Martin, uppger Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Soldater har satts in för att försöka återställa ordningen.

Samtidigt har man nu lyckats göra öns flygplats och hamn åtkomlig igen.

– Vi gör allt för att få in nödhjälp till området, säger Rutte, enligt AFP.

Längs orkanens väg ligger bland annat Bahamas, Kuba och det fattiga Haiti, där myndigheterna enligt nyhetsbyrån AFP visade få tecken på förberedelser inför det oväder som riskerar att få katastrofala konsekvenser.

Försvagas på land

Enligt Laakso väntas Irma röra sig norrut från Florida, men informationen om hur orkanen rör sig preciseras senare.

När Irma når fastlandet i USA väntas den försvagas snabbt eftersom den inte längre får fart av havet.

– Den försvagas när den kommer in på kontinenten. Irma har hittills förblivit ganska kraftig eftersom den varit på havet, säger Laakso.

Orkanerna Katia och Jose som också rör sig i samma region håller i sin tur på att bli kraftigare. Jose är för tillfället en orkan av kategori tre, med vindhastigheter på 55 meter i sekunden.

Laakso säger att Jose befinner sig öster om de karibiska öarnas yttersta delar och att den mycket väl kan drabba de yttersta öarna.

– Det kan hända att den inte kommer till USA:s kust utan stannar ute till havs. 

En båt passerar inloppet till storstaden Miami, som kommer att drabbas hårt av monsterorkanen. Bild: EPA/ERIK S. LESSER

Orkansäsongen i Atlanten inleds i juni och varar till slutet av november.

Irma är inte det enda ovädret som pågår där just nu. Ute till havs, öster om Irma, rasar stormen José och närmare Mexiko snurrar Katia. Båda uppgraderades under onsdagen till orkaner.

I snitt producerar en orkansäsong elva tropiska stormar längs USA:s kust, i Karibiska havet och Mexikanska golfen. De flesta blir kvar till sjöss, men några blir till orkaner.

Orkaner graderas enligt Saffir-Simpson-skalan från 1 till 5.

När vindhastigheten överstiger 33 meter i sekunden råder orkanläge. En orkan av kategori 5 har en vindhastighet på minst 70 meter i sekunden.

Kategori 5 innebär katastrofal skaderisk, även välbyggda hem får sannolikt tak och väggar förstörda. Större delen av de drabbade områdena blir obeboeliga i veckor eller månader efter orkanen.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning