Fler döda efter virusutbrott

Personal utanför ett sjukhus i den centralkinesiska staden Wuhan. Bild: Dake Kang/AP/TT

Minst 26 personer har avlidit i det nya coronaviruset och antalet smittade ökar. Kinesiska myndigheter har under morgonen fattat beslut om att ytterligare en stad ska isoleras och trafiken begränsas.

Totalt omfattas över 30 miljoner människor av besluten.

Antalet personer som avlidit i det nya coronaviruset är uppe i 26, bekräftar Kinas hälsomyndighet. Antalet smittade i landet är minst 830. Tillståndet för 177 av dem är allvarligt enligt en uppdatering från myndigheterna.

Dessutom undersöks ytterligare 1 072 misstänkta sjukdomsfall. Den grupp som löper störst risk att avlida i sjukdomen är äldre och redan sjuka.

Kina försöker stoppa virusspridningen genom att isolera flera stora städer. Broar har stängts av, kollektivtrafik ställts in och flygplatser stängts i ett tiotal städer runt epicentrum för smittan. Totalt påverkas 32 miljoner människor av reserestriktioner.

Behov av vårdplatser

De flesta sjukdomsfallen har registrerats i den centralkinesiska staden Wuhan, där viruset upptäcktes i slutet av förra året. Det stora antal smittade som konstaterats och befaras i staden har gjort att behovet av vårdplatser är akut. Därför ska ett semesterkomplex byggas om till sjukhus och de 1 000 vårdplatserna ska stå klara i början av nästa vecka, rapporterar den statliga tidningen Changjiang.

Just nu firas det kinesiska nyåret, en tid på året då många kineser reser hem till sina familjer, något som skapat ännu mer oro för smittospridning. Det storskaliga nyårsfirandet i Peking har till exempel ställts in på grund av virusutbrottet.

Fall utanför Kina

Nio sjukdomsfall har bekräftats utanför Kina. Det handlar om minst två i Thailand respektive Vietnam och vardera ett fall i USA, Taiwan, Singapore, Sydkorea och Japan.

Under torsdagen beslutade Världshälsoorganisationen WHO att inte utlysa nödläge för coronaviruset.

– Missta er inte dock, det här är en nödsituation i Kina. Men det har ännu inte blivit ett globalt hälsonödläge, sade WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus då, och lade till att det fortfarande kan bli ett sådant.

Coronavirus är en virusgrupp som bland annat kan orsaka vanlig förkylning och lunginflammation. Det finns ett stort antal coronavirus, och så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Den lungsjukdom som brutit ut i Kina orsakas av coronaviruset 2019-nCoV. Kinesiska myndigheter har bekräftat att det kan smitta från människa till människa.

Andra kända och allvarliga luftvägssjukdomar som orsakas av olika typer av coronavirus är sars och mers.

Sars (svår akut respiratorisk sjukdom) ledde 2003–2004 till en epidemi som orsakade runt 8 000 sjukdomsfall varav över 750 dog. Smittan uppträdde först i Kina men spreds till ett flertal länder via resenärer. Troligen kom smittan från fladdermöss som smittade människor via andra djurarter.

Mers (respiratorisk sjukdom från Mellanöstern) upptäcktes 2012 på Arabiska halvön. 80 procent av fallen har rapporterats från Saudiarabien. Sjukdomen orsakar svår lunginflammation och kan ge komplikationer som njursvikt. Kameler anses vara den troliga smittkällan. Mers betraktas som dödligare men mindre smittsamt än sars. Dödligheten anges till 35 procent.

Källa: Folkhälsomyndigheten, WHO

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning