Fler döda efter israeliskt anfall – avtal om eldupphör utlyst

En explosion efter en israelisk robotattack mot Gaza City på onsdagen. Bild: Adel Hana/AP-TT

En israelisk robotattack mot mål på Gazaremsan tidigt på torsdagen krävde åtta dödsoffer, samtliga civila, uppger palestinsk sjukvårdspersonal. Ett avtal om eldupphör har slutits.

Dödstalet efter israeliska attacker i Gaza är nu uppe uppe i 34 de senaste två dygnen.

Under natten rapporterade nyhetsbyrån AFP om att eldupphör utlysts i Gaza. Överenskommelsen ska ha nåtts efter egyptisk medling, enligt en högt uppsatt egyptisk källa. Islamiska jihad har bekräftat uppgifterna.

Säkerhetsåtgärder i områden i Israel som kan nås av robotar från Gaza har lättats, enligt militärradion, men Katz säger att de riktade attackerna inte kommer att upphöra.

– Staten Israel kommer inte att tveka att slå till mot dem som försöker skada den, från Gazaremsan eller någon annanstans, säger han.

Palestinska grupperingar ska i överenskommelsen ha gått med på att försäkra sig om lugn i Gaza och "upprätthålla fred" under demonstrationer. och Israel ska ha lovat att stoppa fientliga handlingar och "säkerställa vapenvila" under palestiniers demonstrationer.

Eldupphöret inleddes tidigt på morgonen efter att antalet döda i israeliska attacker mot Gazaremsan stigit till 34 sedan i tisdags.

Eldupphöret skulle träda i kraft 05.30 på morgonen, finsk tid, men en timme senare ljöd enligt tidningen Haaretz varningssirenerna i flera israeliska byar vid gränsen mot Gaza.

Våldet utlöstes av en israelisk lufträd i tisdags då en högt uppsatt ledare i Islamiska jihad, Baha Abu al-Ata, dödades.

Från Gaza hade på onsdagskvällen 360 raketer avfyrats sedan al-Ata dödades, enligt den israeliska militären.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning