Fler döda efter israeliskt anfall – avtal om eldupphör utlyst

En explosion efter en israelisk robotattack mot Gaza City på onsdagen. Bild: Adel Hana/AP-TT

En israelisk robotattack mot mål på Gazaremsan tidigt på torsdagen krävde åtta dödsoffer, samtliga civila, uppger palestinsk sjukvårdspersonal. Ett avtal om eldupphör har slutits.

Dödstalet efter israeliska attacker i Gaza är nu uppe uppe i 34 de senaste två dygnen.

Under natten rapporterade nyhetsbyrån AFP om att eldupphör utlysts i Gaza. Överenskommelsen ska ha nåtts efter egyptisk medling, enligt en högt uppsatt egyptisk källa. Islamiska jihad har bekräftat uppgifterna.

Säkerhetsåtgärder i områden i Israel som kan nås av robotar från Gaza har lättats, enligt militärradion, men Katz säger att de riktade attackerna inte kommer att upphöra.

– Staten Israel kommer inte att tveka att slå till mot dem som försöker skada den, från Gazaremsan eller någon annanstans, säger han.

Palestinska grupperingar ska i överenskommelsen ha gått med på att försäkra sig om lugn i Gaza och "upprätthålla fred" under demonstrationer. och Israel ska ha lovat att stoppa fientliga handlingar och "säkerställa vapenvila" under palestiniers demonstrationer.

Eldupphöret inleddes tidigt på morgonen efter att antalet döda i israeliska attacker mot Gazaremsan stigit till 34 sedan i tisdags.

Eldupphöret skulle träda i kraft 05.30 på morgonen, finsk tid, men en timme senare ljöd enligt tidningen Haaretz varningssirenerna i flera israeliska byar vid gränsen mot Gaza.

Våldet utlöstes av en israelisk lufträd i tisdags då en högt uppsatt ledare i Islamiska jihad, Baha Abu al-Ata, dödades.

Från Gaza hade på onsdagskvällen 360 raketer avfyrats sedan al-Ata dödades, enligt den israeliska militären.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning