Fler desinformationsattacker mot Sverige

Bild: Johan Eklund/Folk.

Sverige utsätts dagligen för attacker med så kallad desinformation, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i Sverige, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Myndigheten utökar nu på uppdrag av regeringen sin styrka för att möta hotet av psykologisk krigföring.

– Nu i närtid så håller vi på att rekrytera sex personer och vi kommer att växa ytterligare. Vi har redan en god kader som jobbar med det här, säger Mikael Tofvesson, enhetschef på MSB.

Han säger att utvecklingen är allvarlig.

– Det här är någonting som pågår hela tiden. Det mönster som finns nu är ju att pumpa ut ett ständigt berättande som i vissa delar är dåligt för Sverige.

Det är framförallt från Ryssland och jihadiströrelsen IS som den stora ökningen av desinformationen kommer, säger Tofvesson till Ekot. Ofta är det felaktiga detaljer som göms i annan information om till exempel Nato, invandring och terrorism. 

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning