Stockholm inför munskydd dygnet runt

Stockholms smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund håller pressträff i dag om fler åtgärder. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Utökad användning av munskydd och distansundervisning – Region Stockholm inför fler åtgärder för att minska smittspridningen. – Vi vill att man använder munskydd i kollektivtrafiken under hela dygnet, säger en smittskyddsläkare.

En rekommendationen om munskydd införs omgående i Stockholm och gäller till 21 mars. Förutom kollektivtrafiken berörs flera sammanhang:

– Vi rekommenderar även munskydd i inomhusmiljöer som hos frisören, på apoteket eller i livsmedelsaffären, säger stadens smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund vid en pressträff.

De som måste vara på jobbet rekommenderas att använda munskydd på arbetsplatsen då avstånd inte kan hållas. Ett undantag är skolor där Rotzén Östlund hänvisar till nationella beslut.

Efter sportlovet införs restriktioner för regionens ungdomar.

– Vi uppmanar skolhuvudmännen att införa heltidsdistans i högstadiet och gymnasiet under hela vecka tio.

Hon poängterar att man inte ska röra sig ute med munskydd om man har symtom, utan hålla sig hemma.

Johan Styrud, överläkare Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening . Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Välkommet besked

Johan Styrud, överläkare på Danderyd sjukhus och ordförande för Stockholms läkarförening, har efterfrågat de här åtgärderna.

– Det är inte logiskt med munskydd i kollektivtrafiken två timmar på morgonen och två timmar på eftermiddagen. Ska man ha det ska man ha det hela tiden, som i Göteborg nu, säger han till TT.

På lördag är det ett år sedan första fallet av covid-19 i region Stockholm. Senaste dagarna har antalet fall ökat igen. Antalet inlagda på intensivvården har blivit något fler.

– Man kan likna det här vid ett maratonlopp. Många är väldigt trötta. Framme vid målsnöret finns vaccinationerna. Nu gäller det att vi inte saktar av utan når fram till målsnöret, säger Rotzén Östlund.

Men den förväntade tillgången på vaccin har sjunkit rejält. Prognosen i februari är att regionen kommer att få nästan 80 procent färre doser än man beräknade i december.

– Region Stockholm är beredd att vaccinera när vaccinerna kommer.

Fortfarande trångt i köpcentrum

Förutom Stockholm har regionerna i Västra Götaland, Gävleborg och Västerbotten hittills infört skärpta rekommendationer om munskydd i inomhusmiljö och i kollektivtrafiken. Västra Götaland, Västerbotten och Skåne rekommenderar också distansundervisning för alla på högstadiet och gymnasiet efter sportlovet.

Under eftermiddagen kommer även Sörmland med utökade begränsningar.

För att minska belastningen på vården vid en tredje våg måste alla fortsätta hålla distans. Men det krävs också att antalet personer som får samlas på samma ställe begränsas hårdare, anser Johan Styrud.

– Man behöver minska ned antalet personer som får vara i köpcentrum tills man ser att siffrorna sjunker.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning