Fler äldre insjuknar nu i covid-19 – hälsomyndigheterna oroade

Tidtabellen för vaccineringen klarnar först då det finns ett försäljningstillstånd, säger avdelningschef Tuija Kumpulainen vid Social- och hälsovårdsministeriet. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd informerade på torsdagen om epidemiläget och hur det ser ut på vaccinfronten. Nästa vecka ordnas också ett digitalt informationstillfälle för allmänheten.

Den första satsen coronavaccin kan fås till Finland så fort vaccinet har fått försäljningstillstånd. Det uppgav Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd på torsdagen då de höll sin veckovisa uppdatering om epidemiläget.

Bedömningen av vaccinen görs av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA som bedömer tillstånd för hela EU. På måndag ska EMA fatta beslut om att antingen rekommendera att EU-kommissionen ger försäljningstillstånd för Pfizers och Biontechs vaccin mot covid-19, eller avråda från det.

Ännu är det ovisst hur stort parti som först kommer till Finland och när det kommer att ske.

–  Varje tillverkare har en egen produktionsplan. När vi kan få vaccinet klarnar först när det finns ett försäljningstillstånd, säger avdelningschef Tuija Kumpulainen vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Hälsomyndigheterna antar att det första partiet blir litet och främst riktas till personal inom sjukvården.

På måndag kommer också Institutet för hälsa och välfärd ordna ett digitalt informationstillfälle för allmänheten där det är möjligt att ställa frågor till experterna. Sändningen startar klockan 11.

Äldre insjuknar

Varje dag rapporteras fortfarande ett stort antal nya coronafall. Men enligt Taneli Puumalainen, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, har den snabba ökningen avtagit, vilket innebär att kurvan har stabiliserats. Belastningen på sjukvården har dock fortsatt att öka.

Antalet nya smittfall ligger dagligen på ungefär 350. På onsdagen rapporterades 411 nya fall och på torsdagen 358. Incidensen i Finland är nu 106, vilket innebär 106 smittfall per 100 000 invånare under de senaste 14 dygnen.

–  Det är ungefär en tredjedel av genomsnittet i EU-länderna, säger Puumalainen.

Enligt honom ser vi ändå en liten nedgång i fråga om antalet personer som får sjukhusvård. På onsdagen var 237 personer inlagda på sjukhus.

–  Dessvärre har vi haft dödsfall nästan varje dag nu, säger han.

Det som också oroar myndigheterna är att allt fler i äldre åldersgrupper insjuknar, även om majoriteten av smittspridningen fortfarande sker bland unga. Vårdinstitutionerna måste skyddas omsorgsfullt, konstaterar Puumalainen.

–  Ju fler äldre som insjuknar, desto större blir belastningen på intensivvården. När man pratar om personer över 70 år börjar även dödligheten stiga, säger Puumalainen.

Ingen beredskapslag

Just nu befinner sig sex sjukvårdsdistrikt i den allvarligaste fasen, det vill säga fasen för allmän smittspridning. Dessa är sjukvårdsdistrikten i Egentliga Tavastland, Kymmenedalen, Helsingfors och Nyland, Päijänne-Tavastland, Norra Österbotten och Egentliga Finland.

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt begärde tidigare i veckan att regeringen skulle aktivera beredskapslagen igen på grund av det förvärrade läget. Statsminister Sanna Marin (SDP) svarade däremot att det inte är aktuellt.

Elva sjukvårdsdistrikt befinner sig i den mellersta fasen där smittspridningen tar fart igen. Fyra sjukvårdsdistrikt hålls kvar på epidemins utgångsnivå, som är målet för alla distrikt.

Puumalainen säger att de striktare restriktionerna har gett viss effekt. Han hoppas att ledigheten under julhelgen inte ska påverka smittspridningen på ett negativt sätt.

–  Jag vill tro att julhelgen är en lugn tid som man firar hemma med de närmaste. Däremot oroar jag mig för julklappsinköpen som kan innebära en hel del närkontakt.

Puumalainen understryker därför åter vikten av att undvika folksamlingar. Han uppmanar också folk att inte ordna fester på nyårsafton, utan att stanna hemma.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning