Fläskkotletter med basilikakryddad tomatsås

Grillade fläskkotletter med italiensk tomatsås där det aldrig kan bli för mycket basilika. Bild: TT

Basilika är kryddan som sticker ut. Här får den stå för den huvudsakliga smaksättningen av tomatsås och grillade fläskkotletter.

För 4 personer, 45 minuter

4 skivor fläskkotletter på vardera ca 180 g

Till marinaden:

2 msk rapsolja

1 msk mörk balsamvinäger

1 tsk grovmald svartpeppar

Till såsen:

8 stora tomater

1 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

2 dl rödvin

1 dl vatten

färsk basilika

salt och peppar

Att äta till:

nykokt pasta

blandade salladsblad

Gör så här:

1. Blanda marinaden och pensla den på kotletterna. Låt ligga svalt och dra i 15 minuter.

2. Hacka tomaterna grovt. Hetta upp en stor gryta, tillsätt en matsked olivolja och vänd ned hacket. Vänd runt och tillsätt finhackad vitlök, tomatpuré, rödvin och vatten. Låt allt fräsa samman en stund och sjud därefter 15 minuter.

3. Grilla kotletterna ganska hårt, cirka 3 minuter per sida. Lägg över i vid panna, täck dem med grovt hackad basilika och sila över tomatsåsen. Bräsera kotletterna, det vill säga låt dem sjuda sakta under lock i såsen, 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med nykokt pasta och blandade salladsblad.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning