Flanera i Florens

Den italienska kulturstaden Florens bjuder på många fantastiska utsikter. Vi kämpade oss upp i torn och på kullar för de allra bästa vyerna.

Vi har redan passerat Medici-klanens ironiskt döpta fängelsecell Alberghinetto – som betyder "lilla hotellet" – och tar nu det sista av de 223 trappstegen till toppen av Torre di Arnolfo, Palazzo Vecchios smäckra, resliga utsiktstorn.

Duomo är ett bra riktmärke när man flanerar längs Florens smala gator. Bild: Johan Öberg

Bron Ponte Vecchio, med alla sina guldsmedsaffärer, är en av världens mest ikoniska broar. Bild: Johan Öberg

Här ifrån ser vi ut över hela Florens: I söder ligger det världsberömda konstmuseet Uffizierna följt av den berömda bron Ponte Vecchio, en unik skapelse tack vare alla sina små affärer som funnits där sedan den byggdes på mitten av 1300-talet. Rakt norrut reser sig katedralen Santa Maria del Fiores mäktiga tegelpannetäckta kupol och dess höga kampanil. Den kallas oftast bara för Duomo och är tillsammans med Palazzo Vecchio de enklaste landmärkena att navigera efter när man rör sig i stadens ofta smala gränder.

Gröna kullar

Vi skymtar också Palazzo Pitti på Oltrarnosidan av floden. Till palatset hör trädgården Giardini di Boboli, med fina fontäner och vyer. Lämnar man trädgården vid den övre utgången är vyerna ännu vackrare. Där köper man också biljetter till Forte di Belvedere, där modern konst visas. En kort promenad österut ligger nästa sevärda trädgård – Giardino Bardini och därefter tar Toscanas gröna kullar vid.

Sandro Botticellis "Venus födelse" är ett av många mästerverk på konstmuseet Uffizierna. Bild: Johan Öberg

Michelangelos "David" finns i extra stor version framför Palazzo Vecchio. Bild: Johan Öberg

Florens är en av Italiens främsta turistmetropoler. Den är inte större än att i stort sett allt finns på promenadavstånd. Vill man få tag på biljetter till Uffizierna och med verk som Sandro Botticellis "Venus födelse", Pierro della Francescas "Hertigen och hertiginnan" och Caravaggios "Bacchus" eller till Galleria dell'Accademia där Michelangelos original-David står bör man antingen förboka sin biljett eller köa en god stund innan öppningsdags.

Hantverkarnas del

Ett litet lugnare alternativ till turistträngseln är stadsdelen Oltrarno på södra sidan av floden.

– Det här området har traditionellt varit hantverkarnas stadsdel. Det finns ännu runt 10 000 hantverksföretag i Florens, berättar Sauro Servadei från den toscanska hantverkarföreningen Artex, när vi flanerar över Ponte Vecchio för att möta några av dessa traditionsbevarare.

Mireille Valentin skapar helt unika mosaiker i sten. Bild: Johan Öberg

De flesta hantverkarna i Florens är verkligen småföretagare – ibland bara en eller en handfull personer i firman. En del har därför valt att arbeta i gemensamma lokaler i det gamla karmeliterklostret på Via Giano della Bella 20. I ett rum skapar Mireille Valentin helt unika mosaiker i sten – ett mycket tidskrävande precisionsjobb:

– Alla kunder har olika önskemål, så jag skapar aldrig två likadana föremål, säger hon.

Machiavelli och Dante

Duomo påbörjades på tidigt 1300-tal och ersatte en kyrka från 500-talet på samma plats.

Duomos kampanil kan man förstås gå upp i, fast innan dess får man garanterat köa. Bild: Johan Öberg

Den imponerande fronten är dock en sen 1800-talsskapelse, fast i en stil som går tillbaka till renässansen som var Florens verkliga storhetstid. Släkten Medicis maktintriger är berömda och den kanske främsta boken om maktspel någonsin skrevs just i Florens på 1500-talet: Machiavellis "Fursten". En annan världsberömd Florensförfattare är så klart Dante Alighieri som skrev "Den gudomliga komedin" redan på 1300-talet.

Historien är närvarande. En mera jordnära påminnelse om den får vi under ett besök på Ospedale degli Innocenti (de oskyldigas sjukhus), där mammor under århundraden anonymt kunde lämna bort oönskade barn i en liten lucka. Barnen hade ofta bara en halv liten medaljong som enda ägodel. Den andra halvan behöll mamman ifall de någonsin skulle återförenas. I dag är barnhemmet ett modernt museum.

Florens är en riktig kulturstad, men all konst är inte flerhundraårig eller ens speciellt beständig. Bild: Johan Öberg

Fakta

Florens

Allmänt: Florens är en kulturstad med anor, så det tar tid att beta av alla sevärdheter. Många utflykter lockar, exempelvis till Pisa, Siena eller kanske kustens badstränder.

Prisnivå: Ungefär som hemma.

Säsong: Året runt, men april – oktober är skönast.

Resa dit: Pisas flygplats har betydligt fler flyg än den i Florens. Buss eller tåg till Florens tar cirka en timme. Från Helsingfors till Pisa flyger många flygbolag (med ett byte) för 200-400 euro.

Ta sig runt: Florens ser man bäst till fots. Många gator är gågator, ibland med taxitrafik. Taxi kan inte stoppas på gatan, man måste ringa och beställa en eller gå till en taxistolpe. Räkna med 10 euro för tre kilometer. Enkelresor med stadsbuss kostar 2–2,50 euro. Biljetter får man köpa på busstationer eller hos en tabacchi (tobaksbutik).

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03