Flamencofestival med inhemska och spanska toppnamn

Tove Djupsjöbacka uppträder tillsammans med gruppen Décadas på Gamlasgården i kväll.Bild: Monica Sihlen

Sången, dansen och gitarren bildar flamencons "heliga treenighet".

Helsingfors flamencofestival, som är Nordens största flamencoevenemang, firar tjugoårsjubileum i år. I kväll stiger några av de främsta inhemska förmågorna upp på Gamlasgårdens scen, bland dem Tove Djupsjöbacka. Hon har bred erfarenhet både som dansare, musiker, pedagog och som tidigare konstnärlig ledare för festivalen.

Gruppen Décadas, med vilken hon nu uppträder, framför traditionell flamenco med en sångare, en gitarrist och tre dansare. Dansarna Erika Alajärvi, Marja Rautakorpi och Djupsjöbacka själv är alla födda på olika årtionden; därav gruppens namn.

– Vi har en gästande sångare från Sverige nu, Marianne Holmboe. Det är roligt att kunna ha nordiskt samarbete, det finns en inspirerande energi i luften när man får arbeta med nya kolleger, säger Djupsjöbacka.

Apropå nordisk flamenco – huruvida den skiljer sig från den spanska – säger Djupsjöbacka att spektret här är lika brett som i Spanien: det finns de som bugar för traditioner och de som fördomsfritt förnyar.

– I Finland finns det modiga och radikala konstnärer, som till exempel Joonas Widenius. I hans gitarrmusik hörs det att han lever år 2018, han uttrycker ärligt sin verklighet, säger Djupsjöbacka.

Joonas Widenius Trio uppträder också på Gamlasgårdens dubbelkonsert i kväll. Trion bestående av Widenius, Hannu Rantanen och Karo Sampela, skapar modern fusion inspirerad av flamenco, jazz och världs- och folkmusik.

– Det fina med den nordiska flamencon är att utövarna satsar mycket djupt, de är inte bara intresserade av att imitera vad spanjorerna gör och klä sig i vackra dräkter, utan vill göra något äkta. Varje konstnär har sin egen stil, fortsätter Djupsjöbacka.

Hennes bakgrund ligger starkt inom musiken, och det som fängslar henne med flamencon är att kunna kombinera musik med dans.

– Som dansare är jag också med och planerar rytmiken som jag sedan levererar med mina fötter.

Skorna och de klappande händerna är instrument i flamencon, som är en konstform där musik, dans och sång är lika centrala beståndsdelar – den heliga treenigheten, som Djupsjöbacka brukar säga.

Från och med nästa år är hon åter en av tre personer som ansvarar för festivalproduktionen. Åt vilket håll festivalen kommer att utvecklas vill hon ännu inte säga mycket om.

– Men vi är nyfikna och intresserade av att tänja konceptet åt olika håll, vi vill låta flamencon leva i nutid.

Banbrytare

I morgon ordnas festivalens huvudkonsert på Savoyteatern. Rafaela Carrasco (f. 1972) från Sevilla har sedan år 2002, då hon grundade sin första egna grupp, varit en banbrytande konstnär som förnyat flamencon, både som dansare och koreograf.

– Det är fantastiskt att Carrasco kommer till Helsingfors igen, det är tio år sedan sist. Med sig har hon tre andra dansare, två sångare och två gitarrister, det är en enastående grupp, berättar festivalproducenten Nea Granlund.

För första gången ingår också en dokumentär i festivalprogrammet. Filmen Impulso, som handlar om den samtida flamencons förnyare, dansaren Rocío Molina, får Nordenpremiär på kulturcentret Korjaamo på söndag. Den visas senare i vår också på filmfestivalen Espoo Ciné.