Flaggan i topp för Helene Schjerfbeck

Bild: Okänd

I dag hyllar det hundraåriga Finland för första gången den finska bildkonsten, de kreativa finländska kvinnorna som bygger den nationella identiteten och konstnären Helene Schjerfbeck med en flaggdag.

Inrikesministeriet rekommenderar flaggning på den finländska bildkonstens dag till äran av jubileumsåret Finland 100. Samtidigt firas även Schjerfbecks födelsedag.

Avsikten med flaggdagen är att uppmärksamma bildkonstens betydelse och stärka uppskattningen för konsten. Det säger Akvarellkonstföreningen i Finland och Schjerfbeck-sällskapet i Ekenäs som tagit initiativet för flaggdagen.

Dessutom ska dagen understryka kvinnors synlighet i kulturen eftersom initiativtagarna anser att kvinnor är underrepresenterade då det kommer till flaggdagarna.

Sedan 2004 har Akvarellkonstföreningen jobbat för att göra bildkonstens dag till en officiell flaggdag. I år är det endast frågan om flaggning av engångskaraktär.

Läs HBL:s artiklar om Helene Schjerfbeck:

Var Helene Schjerfbecks fästman svensk?

Den gåtfulla grevinnan

Finlandssvensk konstskatt till Ateneum

Jakten på Schjerfbecks hemliga kärlek

Schjerfbeck som skrivande målarsyster

"Han rör sig smidigt som en orm"

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00