FK Spartaks Eremenko

Alexei Eremenko seniors karriär har gått i stå. Bild: Lehtikuva

Alexei Eremenko jr hör till de mer underhållande finländska idrottspersonligheterna. Både i det "riktiga" livet och inte minst på Instagram där den före detta mittfältaren roat sina följare med diverse bling-bling-bilder en längre tid.

Eremenko junior verkar numera som sportchef i FK Spartaks Jurmala. Jurmala är en lettisk kuststad som är känd för sina sandstränder. Exakt på vilka meriter junior fick jobbet är oklart men det var bara att tacka och ta emot. Klanen Eremenko har som bekant en del kontakter, i synnerhet österut, och det är mer väsentligt vem du känner än hur många du känner.

Alexei Eremenko junior försöker göra karriär utanför planerna. Bild: Lehtikuva

Spartaks har, vid sidan om vissa sportsliga framgångar, gjort sig känt för diverse invecklade affärer där klubben fungerat som någon sorts mellanhand eller sluss. Det hände bland annat i fallen med Mostagh Yaghoubi och Sergej Eremenko.

Yaghoubi återfinns numera i HIFK där han försöker tända liv i en karriär som han själv i allra högsta grad varit med om att släcka. Sergej Eremenko, 21, har hittills förgäves försökt nå ens närapå samma nivå som pappa Alexei eller brorsorna Alexei och Roman nått på fotbollsplanerna.

Sergej Eremenko har stannat upp i utvecklingen. Bild: Lehtikuva

Mannen bakom all fotbollsmässig framgång i klanen Eremenko är pappan Alexei. Pappan fick sin oerhört gedigna fotbollsfostran i Sovjet, tjusade efter det de finska ligaplanerna i åratal och skolade vid sidan om det upp sina söner. Klanen Eremenko var en maktfaktor i Jakobstad på den tiden.

På tal om Jeppis förresten.

Niklas Storbacka var i många år en klippa på planen, sen tog han över vd-rollen i den ekonomiskt ständigt pressade klubben och efter det har han suttit i styrelsen. En styrelse han nu lämnar.

Få människor har gjort mera för Jaro under de senaste 20 åren än Storbacka. Ordet klubbikon används ofta fel, men i fallet Storbacka träffar det mitt i prick.

Storbacka och pappa Eremenko var och är goda vänner, så det kan ju tänkas att den förstnämnda tar familjen med sig och reser ner till sanddynerna i sommar.

Förutsatt att pappa Alexei är kvar som tränare då. Karriärkurvan som tränare är inte den bästa, och de senaste fyra tränaruppdragen på klubblagsnivå har slutat med en 45:a i akterpartiet.

Blod är tjockare än vatten och släktbanden inom en familj som är känd för att hålla ihop ännu tjockare.

I bästa fall blir Jurmala en nystart för pappa Alexei, ett uppsving för sonen Sergej och en fjäder i hatten för sportchefen Alexei.

Men vad händer om resultaten uteblir? Då är det inte särskilt långsökt att sonen Alexei blir anklagad för nepotism. Att anställa nära och kära medför allt sina risker.

Jonas von Wendt Reporter

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning